Hyppää sisältöön

Nuoren naisen kuolemasta alkaneet protestit kiihtyvät ja kuolonuhrien määrä nousee Iranissa – hallinto yrittää estää pääsyn someen

Eri puolille Irania levinneet mielenosoitukset alkoivat hallinnon kannalta huonoon aikaan. Protestien leviämistä on pyritty estämään rajoittamalla kansalaisten pääsyä sosiaaliseen mediaan ja pikaviestipalveluihin.

Myös Turkissa iranilaiset naiset osoittivat mieltään, kun nuori nainen kuoli perjantaina jouduttuaan siveyspoliisin pidättämäksi
Myös Turkissa iranilaiset naiset osoittivat mieltään, kun nuori nainen kuoli perjantaina jouduttuaan siveyspoliisin pidättämäksi

Iranissa siveyspoliisin pidättämän nuoren naisen kuolemasta alkunsa saaneet mielenosoitukset kiihtyvät. Protesteja on järjestetty yli 50 kaupungissa eri puolilla maata.

Iranin turvallisuusjoukot ovat vastanneet protesteihin voimalla.

Oslosta käsin toimiva Iran Human Rights -kansalaisjärjestön mukaan mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin 31 siviiliä.

Iranin valtiollinen televisio kertoo puolestaan, että kuolleita olisi 17, joukossa myös poliiseja ja muita turvallisuusviranomaisia.

Some ja pikaviestipalvelut säppiin

Protestien leviämisen ehkäisemiseksi Iranin suurin teleoperaattori on rajoittanut merkittävästi pääsyä eri internet-palveluihin. Sosiaalisen median ja pikaviestipalveluiden käyttö on pyritty estämään kokonaan.

Pikaviestipalvelu Whatsapp ilmoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) torstai-iltana, että se ei ole estämässä viestien lähettämistä iranilaisista numeroista vaan pyrkii pitämään yhteydet toiminnassa.

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Iranin pääkaupungissa Teheranissa keskiviikkona 21. syyskuuta. Kuva: EPA

Internet-yhteyksien hallintaa valvovan Netblocksin mukaan rajoitustoimet ovat vakavampia sitten vuoden 2019.

Silloin Iranissa nähtiin laajoja hallinnon vastaisia mielenosoituksia, jotka johtuivat polttoaineen hinnankorotuksista.

Iranin valtion mukaan protesteihin osallistui noin 200 000 henkeä. Arviolta 1 500 ihmistä menetti henkensä mielenosoituksissa.

Protestit alkoivat herkällä hetkellä

Siveyspoliisin väkivaltaan viime perjantaina kuolleen Mahsa Aminin synnyttämät protestit alkoivan Iranin johdon kannalta kiusalliseen aikaan.

Protesteilla on myös kansan laajempi tuki verrattuna vuoteen 2019, kirjoittaa uutistoimisto AP. Iranin ydinohjelman takia asetetut kansainväliset pakotteet ovat saaneet Iranin talouden kuralle.

Iranin arkkivihollinen Yhdysvallat on monien muiden länsimaiden tavoin tuominnut tapahtumat. Yhdysvallat kertoi torstaina asettavansa Iranin siveyspoliisin johtajia sekä Iranin tiedusteluministerin pakotteiden piiriin.

Vaikutusvaltainen Iranin vallankumouskaarti on leimannut protestit "vihollisen salaliitoksi". Se vaatii oikeuslaitosta asettamaan sosiaalisessa mediassa "väärien huhujen" levittäjät syytteeseen.

Iraniassa on kutsuttu koolle vastamielenosoitus perjantaiksi. Siinä osoitetaan tukea naisten konservatiiviselle pukeutumisella, kuten kaulan ja hiukset peittävän hijab-huivin käytölle.

Lue myös:

Iranilaiset huutavat nyt kuolemaa diktaattorille, kun maan siveyspoliisi tappoi 22-vuotiaan naisen – lue tästä, mistä uutisessa on kyse