Hyppää sisältöön

Hirvi sotki sarvensa metalliaitaan ja hätääntyi – tuntien pelastusoperaation ratkaisi tee-se-ite-viritelmä, mutta liian myöhään

Aitaan kiinni jäänyt hirvi yritti raivolla päästä itse irti. Pelastuslaitos sai hirven lopulta irti aidasta sahaviritelmän avulla.

Hirvi oli sotkenut itsensä aitaan kiinni eikä päässyt omin voimin irti. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Pirkanmaan pelastuslaitokselle tuli torstaina iltapäivällä hieman erikoisempi eläimen pelastustehtävä Kangasalla.

Metsätiellä koiraa kävelyttämässä ollut henkilö oli kuullut metsän siimeksestä outoa hirven mylvintää ja rapinaa. Hän oli nähnyt metsässä aidassa kiinni olevan nuoren hirven ja soittanut hätäkeskukseen.

Paikalle saapunut pelastuslaitos totesi hirven juuttuneen lujaa kiinni metsässä olevan taimikasvuston ympärille rakennettuun aitaan. Hirvi oli ilmeisesti metsässä juostessaan tarttunut kiinni aitaan ja vienyt osan aitaa mukanaan.

Hirvi sotki itsensä taimikon suoja-aitaan. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Pelastuslaitos työskenteli reilut kolme tuntia kiinni jääneen hirven irrotamiseksi. Onnistuneesti päättyneen pelastustehtävän jälkeen hirvi oli lopen uupunut ja jäi makoilemaan paikoilleen metsään. Pelastuslaitos haki paloautosta vettä eläimelle.

– Odotellaan sen aikaa, että eläin nousee ylös eikä tartu uudelleen tuohon aitaan kiinni, totesi palokunnan päällikkö Juha Salminen metsässä.

Hirvi oli kuitenkin tilanteesta niin lopen uupunut, että ei enää vironnut vaikka pelastuslaitos yritti jäähdyttää sitä vesiletkulla.

Nuori hirvi kuoli uupumukseen.

Paikalle oli hälytetty varulta myös suurriista-asiantuntijoita hirvikivääreineen. He varmistivat laukauksella, ettei hirvi jäänyt kitumaan.

Pelastuslaitos joutui käyttämään erilaisia välineitä irroitustehtävässä. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Harvoin hirvi on missään kiinni

Pelastuslaitos saa aina välillä hirviin liittyviä tehtäviä, usenmiten hirvi on kuitenkin uponnut jäihin tai juuttunut ojaan. Harvemmin eläin on kiinni missään.

Ihmisellä on lain puitteissa velvollisuus auttaa pulaan joutuneita villieläimiä, mutta pelastuslaitos joutuu luonnollisesti miettimään myös ajankäyttöä, että kauanko pelastustehtävään voidaan aikaa käyttää.

– Ei me voida myöskään antaa hirven kärsiä. Jos se tuossa teloo tai repii itsensä, niin pitää ajatella myös tuon eläimen parasta, sanoo Juha Salminen.

Salminen sanoo, että eläintä irrotettaessa se pelkää ihmistä ja vauhkoontuu siitä lisää.

– Tässä pitää tietysti työturvallisuus ottaa huomioon vapauttamisen aikana, sanoo Juha Salminen.

Kun pelastuslaitos hälytetään eläinpelastustehtävään, vastassa voi olla mitä vaan mutaan juuttuneesta hevosesta ratikkalankoihin sotkeutuneeseen lokkiin. Pirkanmaalla suureläinten pelastamiseen on erikoistuttu Teivon paloasemalla, missä Anna Sirénille työstään kertoivat palomiehet Matti Huovinen, Heini Tammilehto ja Tero Nurmi sekä paloesimies Jyrki Valkama.

Maanomistaja Jukka Hirvonen saapui myös seuraamaan pelastustehtävää. Hän kertoi rakentaneensa aidan pienen visakoivuviljelmän ympärille.

– Jos ei niitä suojaa aidalla niin hirvet, peurat ja kauriit käy syömässä koivun taimet ihan hyvin nopeasti. Kokemusta on, toteaa Hirvonen.

Pelastustehtävän päätyttyä tiedossa on jälleen aidanrakennushommia.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.