Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri kertoo esittäneensä pakotelainsäädännön selvittämistä hallitukselle jo elokuussa

Suomessa on nojattu voimakkaasti EU:n yhteiseen viisumisäännöstöön, oikeuskansleri arvioi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan laajemman kansallisen lain säätäminen vaatisi aikaa. Suppeampi laki voitaisiin saada aikaan nopeimmillaan muutamissa viikoissa. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo pitäneensä jo pitkään perusteltuna, että Suomessa valmisteltaisiin ja selvitettäisiin mahdollisuutta EU-pakotelainsäädäntöä täydentävään kansalliseen lainsäädäntöön.

Pöystin mukaan Suomessa on ollut tarve kansallisen pakotelainsäädännön sekä muun lainsäädännön valmisteluun ja selvittämiseen, jotta voitaisiin vastata matkustamiseen ja siihen liittyviin huoliin kansalliselle turvallisuudelle ja kansainvälisille suhteille.

– Tämä olisi tärkeää, jotta voisimme vastata kansainvälisiin kriiseihin oikeusvaltion työkaluilla, eli siten, että toimilla olisi selkeä lakiperusta.

Pöysti kertoo esittäneensä näkemyksensä myös hallitukselle elokuussa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi elokuussa Ylen haastattelussa, että selvityksiin ryhdyttiin.

Marin vakuutti torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että hallituksella on poliittista tahtoa venäläisturismin lopettamiseksi.

Kansallisen turvallisuuden vaarantaminen on peruste, jolla viisumi voidaan peruuttaa EU:n viisumisäännöstössä.

– Vakava uhka kansalliselle turvallisuudelle on myöskin peruste rajaliikenteen rajoittamiselle suomalaisessa rajaturvallisuuslaissa, Pöysti sanoo.

Turvallisuustilanteen arviointi kuuluu ensijaisesti kansallisille viranomaisille. Yksittäisten ihmisten osalta arvion tekee rajaviranomainen eli maahanpääsyn osalta rajavartiolaitos. Viisumihakemuksia taas käsittelevät ulkoministeriö ja Suomen konsulaatit.

Esimerkiksi viisumien mitätöinti edellyttäisi sitä, että viisumin peruuttamisesta laadittaisiin valituskelpoinen hallintopäätös.

– Kyseessä on viisumin myöntävän viranomaisen harkinta, ei valtioneuvoston poliittinen harkinta. Rajavartiolaitos voi myös rajaviranomaisena tehdä peruutuspäätöksen Schengenin rajasäännösten nojalla.

Lain rukkaaminen vie aikaa

Miten venäläisten tuloa Suomeen sitten voitaisiin rajoittaa?

Julkisuudessa on ollut esillä kaksi keinoa: muuttaa kansallista lainsäädäntöä tai muuttaa sitä, miten EU- ja Schengen-säännöksiä tulkitaan. Tulkinnan muutos edellyttäisi sitä, että viranomaiset katsoisivat yleisesti Venäjän kansalaisiin liittyvän kohonnut turvallisuusuhka tai riski haitasta Suomen kansainvälisille suhteille.

– Sikäli kun viranomaiset katsovat sen [tulkinnan muutoksen] turvallisuustilanteen perusteella olevan mahdollista, se on nopea tie. Osittain sitä on sovellettukin, kun rajoitettiin viisumien myöntämisen määrää.

Kansallisen lainsäädännön tekeminen on hitaampaa kuin tulkinnan muuttaminen.

Pöystin mukaan lain muuttamisessakin on erilaisia vaihtoehtoja.

– Yleinen kansallinen pakotelainsäädäntö olisi laajempi asia, sillä yleensähän pakotelainsäädäntö kohdistuu tiettyihin henkilöihin. Toinen mahdollisuus olisi suppeampi, erillinen lainsäädäntö, jolla säädettäisiin tiettyjen valtioiden ja tiettyjen henkilöiden matkustamisen kollektiivisesta rajoittamisesta.

Uuden lainsäädännön sorvaaminen veisi aikaa riippuen sen laajuudesta.

Oikeuskanslerin mukaan oma pakotepolitiikka ja sitä koskeva lainsäädäntö on Suomessa uusi ajatus, joka edellyttäisi ajattelutavan muutosta.

– Mitä tulee esimerkiksi viisumeihin ja maahantulorajoituksiin, Suomessa on hyvin voimakkaasti nojattu EU:n yhteiseen viisumisäännöstöön, mikä on toki ihan oikea lähtökohta, Pöysti painottaa.

Lue myös:

Venäjän liikekannallepano ei muuttanut tilannetta rajalla, arvioi Supo – Hybridiuhkakeskuksen tutkija: suuria massoja ei odotettavissa Suomeen

Suomesta tuli venäläisturisteille ainoa maareitti Euroopan unionin alueelle, kun Baltian maat ja Puola estivät heidän maahantulonsa. Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli ja EU-oikeuden asiantuntija Pekka Pohjankoski arvioivat päätösten syitä Uutispodcastissa.

Juttua muokattu 22.9.2022 kello 21.22: Lisätty tieto siitä, että Marinin hallitus kertoi elokuussa ryhtyneensä selvittämään kansallista pakotevaihtoehtoa.

Lue lisää:

Pääministeri Marin: "Venäläisten matkailu ja turismi on saatava loppumaan, miten tämä tehdään on mutkikkaampi kysymys"

Venäläiset hakevat nyt Googlesta, kuinka poistua maasta – haut kertovat reaktiosta liikekannallepanoon