Hyppää sisältöön

Ketä Putin haluaa kovilla puheillaan vakuuttaa – itseään vai yleisöä, kysyy entinen tiedustelupäällikkö

Venäjä pyrkii osittaisella liikekannallepanolla vetämään lännen osaksi Ukrainan sotaa, arvioivat kansainvälisen politiikan asiantuntijat.

Entinen tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho A-Talkissa.
Putinin kovien puheiden kohde jää hieman epäselväksi, arvioi Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö ja nykyinen puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Harri Ohra-aho A-Talkissa torstaina.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö ja nykyinen puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Harri Ohra-aho ei näe Putinin liikekannallepanoa eskalaationa, vaan Venäjän yrityksenä vastatoimiin menettämillään alueilla.

– Kun tietyillä rintamilla on vaikeuksia ja Ukraina menee eteenpäin, liikekannallepano pyrkii ensimmäisessä vaiheessa vastaamaan siihen, että Venäjä stabiloisi tilanteen joukoillaan, arvioi Ohra-aho A-Talkissa torstaina.

Ohra-ahon muistuttaa, että Venäjä on seitsemän kuukauden aikana saanut paljon tappioita. Osa joukoista ei ole enää taistelukelpoisia ja kalustoakin puuttuu.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkona osittaisen liikekannallepanon. Putinin mukaan Venäjä ei ole sodassa pelkästään Ukrainaa, vaan koko länttä vastaan. Presidentti uhkaili myös länsimaita ydinaseilla.

Se, minne Putin kovat puheensa kohdistaa, on Harri Ohra-ahon mielestä epäselvää.

– Jos valtionpäämies ensin peitetysti uhkailee länttä ja sitten sanoo vielä, että hän ei bluffaa. Tulee vaan mieleen se, ketä hän haluaa vakuuttaa – itseään vai yleisöä.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith näkee, että Putin haluaa laajentaa lännen osaksi Ukrainan sotaa. Venäjä tarvitsee vahvemman vihollisen perustellakseen lisäjoukkojen tarpeen.

– Osittainen liikekannallepano on kyettävä Venäjällä argumentoimaan muuten kuin, että Venäjä on sodassa Ukrainan kanssa, Smith katsoo.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvelee, että sodassa häviölle joutunut Putin pitää edelleen kiinni aikaisemmin asettamastaan aikataulusta ja uhmaa nyt suoraan länttä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvosteli Venäjää kovasanaisesti viimeksi Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa.

– Yhdysvalloissa on uusi tarmokas sävy. Puhutaan YK:n reformoimisesta - ei suoraan Venäjää nimetä - mutta siitä, että turvallisuusneuvoston kokoonpanoa pitää muuttaa, Aaltola sanoo.

Aaltola ounastelee, että Venäjä joutuu ulos turvallisuusneuvostosta, jos se jatkaa nykyisellä radallaan.

Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkön mukaan on vaikea arvioida, kuinka pitkälle Putin on pyrkimyksissään valmis menemään.

– Putin on itse ilmoittanut, että hän ei bluffaa – jokainen voi tietysti tehdä omat johtopäätöksensä. Kyllä hän edelleen ydinasepuhetta vetää ja eskaloi selvästi sotaa liikennekannallepanolla. Tietysti nämä pitää ottaa vakavasti., Käihkö painottaa.

Katso torstain A-Talk Yle Areenassa.

Putinin hallinnolle osittainenkin liikekannallepano on monella tavalla riski. Jo 300 000 miehen haaliminen ja lähettäminen sotaan on vaikea operaatio.

Lue lisää:

Yle tapasi kiovalaisia ja kysyi, mitä he ajattelevat Venäjän liikekannallepanosta – "Kansa alkaa kapinoida ja voi jopa kaataa hallitsijansa", arvioi Volodymyr

Venäläiset hakevat nyt Googlesta, kuinka poistua maasta – haut kertovat reaktiosta liikekannallepanoon

Pääministeri Marin: "Venäläisten matkailu ja turismi on saatava loppumaan, miten tämä tehdään on mutkikkaampi kysymys"