Hyppää sisältöön

Pohjoiseen syntyy uusi suurpankki – isojen matkailuhankkeiden rahoitus helpottuu

Oulun, Pohjolan ja Tornion Osuuspankit yhdistyvät Pohjolan Osuuspankiksi. Kemin Seudun Osuuspankin edustajisto päätti jäädä pois uudesta suurpankista äänin 14–9.

Tarkoituksena on yhdistää neljä pohjoista osuuspankkia Suomen toiseksi suurimmaksi osuuspankiksi. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Kemin Seudun, Oulun, Pohjolan ja Tornion Osuuspankkien edustajistot ovat pitäneet kokoukset torstaina illalla. Kokouksissa päätettiin siitä, lähtevätkö ne mukaan isoon pankkifuusioon.

Tarkoituksena oli yhdistää neljä paikallista osuuspankkia yhdeksi alueelliseksi pankiksi, joka olisi Suomen toiseksi suurin osuuspankki.

Oulu ja Tornion Osuuspankit päättivät yksimielisesti hyväksyä yhdistymisen. Pohjolan Osuuspankin edustajisto äänesti asiasta, ja yhdistymispäätös syntyi äänin 45–8.

Kemin Seudun Osuuspankki sen sijaan päätti jäädä itsenäiseksi äänin 14–9.

Uuden pankin nimi on Pohjolan Osuuspankki

Omia varoja uudella pankilla on yli 700 miljoonaa euroa, mikä mahdollistaa nykyistä suurempien investointien rahoittamisen.

Sillä on 13 konttoria Lapissa ja kahdeksan konttoria Pohjois-Pohjanmaalla. Uusi pankki aloittaa toimintansa vappuna 2023.

Suurpankin ulkopuolelle jää Kemin Seudun Osuuspankin lisäksi muitakin osuuspankkeja Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pankin palvelut toivottavasti paranevat

Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtaja Mikko Kokkonen sanoo, että yhdistymisellä ei ole tavallisen pankkiasiakkaan kannalta juurikaan vaikutuksia. Kokkonen toivoo, että jatkossa pankki pystyy palvelemaan asiakkaitaan jopa nykyistä paremmin.

– Myöskään ei ole tarkoitus muuttaa mitenkään toimihenkilöiden tai toimipisteiden olemassaoloa, vaan ne pysyvät entisellään. Uskon, että yritysasiakkaatkin saavat jatkossa parempaa palvelua, kun pystymme erikoistumaan asiantuntemuksella tiettyihin toimialoihin.

Lapissa isot matkailuhankkeet alkavat olla jättikokoisia, joten isomman pankin varat riittävät paremmin niiden palvelemiseen, sanoo Kokkonen.

– Isoissakin hankkeessa nyt on parempi mahdollisuus olla mukana, koska pankin tase ja omat varat kasvavat, ja se mahdollistaa suurempien hankkeiden rahoittamisen.

Jos kaikki neljä pohjoista osuuspankkia olisi yhdistynyt, sillä olisi omia varoja yli 770 miljoonaa euroa. Varat eivät jää paljoa tämän alle, vaikka Kemi jääkin pois fuusiosta.

– Uuden pankin omat varat tulevat olemaan noin 710 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa, että pystymme olemaan mukana sellaisten asiakaskokonaisuuksien kanssa, joiden kokonaisvastuu on noin 140 miljoonaa euroa.

Vaateet kiristyvät ja hartiat levenevät

Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio on tyytyväinen yhdistymispäätökseen.

– Tästä meidän pankista tulee Suomen toiseksi suurin osuuspankki, ja siitä tulee riittävän iso.

Posio sanoo kunnioittavansa Kemin Seudun Osuuspankin päätöstä, vaikka se päätti jättäytyä fuusion ulkopuolelle. Yhdistymiselle on kuitenkin Posion mukaan tarvetta.

– Viranomaisvaateiden kiristyminen on pankkitoiminnassa johtanut siihen, että tarvitaan osaamisen kehittämiseen ehdottomasti isommat hartiat. Meidän toimihenkilöjen työn vaatimustaso on nostettu tosi korkealla, ja rima nousee koko ajan osaamisen osalta. Nyt me pystymme perehdyttämään ja kouluttamaan omaa henkilökuntaa paremmin.

Posio myös lupaa asiakaspalvelun paranevan jatkossa.

– On monia palveluita, jotka me aikaisemmin ollaan työpaineiden vuoksi jouduttu keskittämään. Nyt me voimme ehkä antaa suoria puhelinnumeroita toimihenkilöille takaisin, ja saatamme hoitaa jatkossa myös verkkoviestejä täällä pohjoisessa. Se tarkoittaa paikallisen saavutettavuuden lisääntymistä asiakkaalle päin.

otsikko muutettu 23.9 klo 6.10

Lue lisää

Pohjoiseen leivotaan paikallisten osuuspankkien suurfuusiota – päätös tullee torstai-illan aikana

Pohjoiseen kootaan suurpankkia – Uudella pankilla olisi leveämmät hartiat rahoittaa pohjoisen hankkeita