Hyppää sisältöön

Detur peruu loppuvuoden matkat, kertoo "käynnistävänsä toimintansa uudella pääomalla"

Kilpailu- ja kuluttajavirasto jatkaa tilanteen selvittelyä ja ohjeistaa ongelmiin joutuneita matkustajia.

Deturin asiakkaat Turkissa ovat kertoneet, että hotellit eivät ole saaneet yhtiöltä maksuja majoituksesta. Kuvituskuva. Kuva: Henryk T. Kaiser / AOP

Ruotsalainen matkanjärjestäjä Detur peruu loppuvuoden matkat ja keskeyttää toimintonsa väliaikaisesti. Detur kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ottavansa itse yhteyttä asiakkaisiin, joiden matkat peruuntuvat.

Muun muassa Kuopiosta etelän lomakohteisiin matkoja järjestävä Deturin lentojen perumisesta on tihkunut tietoja yhtiön pettyneiltä asiakkailta.

Ongelmia alkoi tulla ilmi, kun Deturin matkalla Turkissa olevat asiakkaat kertoivat, että heiltä on pyydetty hotelleilla erikseen maksuja majoituksesta, koska hotellit eivät ole saaneet maksuja Deturilta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoo, että näin on tapahtunut myös Rodoksella ja Kreetalla.

KKV:n mukaan matkustajalla ei ole velvollisuutta maksaa uudelleen. Virasto huomauttaa myös Turkin ulkoministeriön vaatineen, ettei hotellimaksuja peritä toistamiseen.

KKV on koostanut verkkosivuilleen ohjeita matkustajille (siirryt toiseen palveluun).

Alanyan hotellinomistajien yhdistyksen varapuheenjohtajan Sükru Cimrin mukaan Detur neuvottelee yrityksen myymisestä osaksi suurempaa matkanjärjestäjää. Asiakkaiden ei tulisi joutua maksamaan majoituksesta toiseen kertaan.

Sosiaalisessa mediassa kiersi kuvia tiedotteesta, jonka Detur olisi lähettänyt hotelleihin asiakkailleen. Tiedotteen mukaan yhtiö olisi myyty, minkä takia rahaliikenne on seisahtunut.

Detur on kiistänyt, että sosiaalisessa mediassa kiertänyt tiedote olisi sen lähettämä.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n aiemmin saamassa tiedotteessa Detur myös kiisti, että yritys olisi jättänyt maksamatta asiakkaidensa majoituksesta majoittajille.

Detur avaa taloudellisia haasteitaan verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Yhtiön mukaan liiketoiminta on vaikeutunut muun muassa pandemian, inflaation, energiapulan ja lentopolttoaineen kustannusten kasvun paineessa.

Detur kertoo "käynnistävänsä toimintansa uudella pääomalla", siksi toiminta keskeytetään väliaikaisesti.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää tilannetta yhdessä pohjoismaisten viranomaisten kanssa. Deturin toimintaa harjoitetaan Ruotsista, minkä takia yhtiön vakuudet ja niitä valvova viranomainen on Ruotsissa.

KKV on joutunut selvittelemään Deturin perumien matkojen maksujen palautuksen viivästymistä asiakkaille. Esimerkiksi kesäkuun alusta elokuun loppuun virasto sai 170 Deturia koskevaa yhteydenottoa. Suurin osa niistä koski sitä, että maksua ei oltu palautettu lakisääteisessä ajassa.

Artikkelia päivitetty 23.9. klo 16.05 kauttaaltaan. Päivitetty uusilla tiedoilla muun muassa kaikkien loppuvuoden matkojen perumisen sekä Kreetan ja Rodoksen osalta. Lisätty Deturin verkkosivuilla kerrotut tiedot yhtiön tilanteesta.

Artikkelia tarkennettu 23.9. klo 8.53: Tekstissä mainittiin aiemmin kansainvälisiin veraussivustoihin nojaten, että Deturin käyttämä lentoyhtiö Enter Air olisi tehnyt konkurssin. Toiselta lentoyhtiötä käyttävältä matkanjärjestäjiltä saadun tiedon mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Lue lisää

Osa Deturin asiakkaista kieltäytyi maksamasta hotellin vaatimaa maksua, Maija Männikkö oli yksi heistä: "Muita oli uhkailtu poliiseillakin"

Matkanjärjestäjä Deturin asiakkaita vaikeuksissa Alanyassa – hotellit vaativat asiakkailta maksuja jo maksetuista huoneista

Facebookiin alkoi ilmestyä kirjoituksia, että lennot on peruttu – Deturilta lomamatkan varanneet pettyivät: "Tiedotus on ihan täysi nolla"

Suomen viidenneksi suurimman matkanjärjestäjän Deturin omistus muuttuu – yrityskaupalla ei vaikutusta tarjolla oleviin matkakohteisiin