Hyppää sisältöön

Näytösluontoiset "kansanäänestykset" Venäjään liittämisestä alkoivat neljällä Venäjän valtaamalla alueella Ukrainassa

Ukraina ja länsimaat pitävät "kansanäänestyksiä" laittomina ja häpeällisinä.

Kansanäänestyksestä kertova mainostaulu Luhanskissa eilen. Kuva: EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Venäjä on aloittanut näytösluontoiset ”kansanäänestykset” Venäjään liittämisestä neljällä Ukrainassa valtaamallaan alueella.

Tekaistut äänestykset järjestetään Venäjän kontrolloimilla separatistialueilla Donetskissa ja Luhanskissa sekä Venäjän hyökkäyssodassaan valtaamilla Hersonin ja Zaporižžjan alueilla.

Venäjä aikoo näiden äänestysten turvin ilmoittaa alueiden liittämisestä itseensä. Alueiden pinta-ala on yhteensä noin 15 prosenttia koko Ukrainan alueesta.

Länsimaat ovat tuominneet "kansanäänestykset" kansainvälisen oikeuden vastaisina. Esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kutsui niitä vaarallisiksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi äänestyksiä häpeällisiksi ja demokratian vastaisiksi.

Ääniä kerätään ovelta ovelle

Niin sanotut kansanäänestykset järjestetään pikavauhtia. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti niistä samalla, kun hän kertoi osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona.

Äänestykset jatkuvat alueilla viiden päivän ajan. Ääniä kerätään ovelta ovelle maanantaihin asti. Äänestyspaikat ovat auki ainoastaan ensi tiistaina.

Ihmisiltä kysytään haluavatko he alueen liittyvän Venäjään.

"Kansanäänestysten" jälkeen Venäjä ilmoittaa alueiden liittämisestä itseensä. Tämän jälkeen Venäjä voisi väittää sodan kohdistuvan näillä alueilla omaan maaperäänsä.

Kartalla punaisella värillä olevat alueet olivat Venäjän valtaamia 23. syyskuuta. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Venäjä on kontrolloinut osaa Donetskista ja Luhanskista jo vuodesta 2014 asti, jolloin se aloitti konfliktin. Valtaamallaan Krimillä Venäjä järjesti vastaavan näytösluontoisen "kansanäänestyksen" jo kahdeksan vuotta sitten.

EU on alkanut valmistalla uusia Venäjän vastaisia pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti "kansanäänestyksistä" ja osittaisesta liikekannallepanosta.

Putinin hallinnolle osittainenkin liikekannallepano on monella tavalla riski. Jo 300 000 miehen haaliminen ja lähettäminen sotaan on vaikea operaatio.

Tästä artikkeista löydät tuoreimmat tiedot Venäjän aloittamasta sodasta.