Hyppää sisältöön

Laila Hirvisaari sai oman muistolehmuksen 10 000 lehmuksen joukkoon – Eve Hietamies: "Tämä on äärettömän upea kunnianosoitus"

Lappeenrannan kaupunki kunnioitaa edesmennyttä kirjailija Laila Hirvisaarta muistolehmuksella.

Muistolehmusta istuttamassa olivat Kristiina Hietamies, Eve Hietamies, Hirvisaaren veli Markku Pulli, Anuliina Hietamies ja Hirvisaaren sisko Jatta Eklund. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Kristiina, Eveliina ja Anuliina Hietamies seisovat Lappeenrannan entisellä varuskunta-alueella. Heidän eteensä on kaivettu kuoppa, johon kolmikko laskee lehmuksen taimen.

Laila Hirvisaaren tyttäret peittävät puuntaimen tukevasti mullalla. Mukana muistolehmuksen istuksessa ovat myös Hirvisaaren veli Markku Pulli sekä sisko Jatta Eklund.

– Tämä on äärettömän upea kunnianosoitus Lappeenrannan kaupungilta ja kaupunkilaisilta Lailan työstä ja siitä elämästä, jonka Laila aikanaan vietti täällä kaupungissa, kuvailee Eve Hietamies tuntemuksiaan puun istuksen jälkeen.

Rakuunamäen entinen varuskunta-alue sopii hyvin muistolehmuksen paikaksi. Ei ainoastaan siksi, että Hirvisaaren ensimmäinen kirja Lehmusten kaupunki sijoittuu juurikin Rakuunamäen miljööseen.

– Lailan muistolehmus kasvaa ihan kivenheiton päässä minun lapsuudenkodistani. Siskoja ei ollut vielä silloin syntynyt. Siinä kodissa asuessaan äiti ajoi ajokortin ja väisteli näitä lehmuksia, naurahtaa vanhin tytär Kristiina Hietamies.

Puu mieluisampi kuin näköispatsas

Lappeenrannan keskustassa ja rannoilla kasvaa yli 10 000 lehmusta**.**

– Silloin aikanaan nuorena tyttönä Laila käveli helmat heiluen ja korot kopisten alas satamaan. Tuskin hän olisi silloin kuvitellut, että kaupunki istuttaisi hänelle puun, Eve Hietamies sanoo.

Laila opetti tyttärilleen luonnon arvostamista. Heidän mökkinsäkin nimi on Koivula. Hirvisaaren tyttärien mielestä puu on parempi muistamistapa kuin esimerkiksi näköispatsas.

– Se, että muistamistapaon juuri puu, tekee tästä sydäntäsärkevän ihanaa, tyttäret kertovat.

Muistolehmus istutettiin Kasarmikadun ja Upseerinkadun välisellä alueella olevaan Rykmentinpuistoon. Se sijaitsee lähellä Valtakadun puoleista entisen varuskunta-alueen pääporttia.

Muistolehmus sijaitsee Lappeenrannan Rakuunamäellä. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Tyttärien syntymäkaupunki

Hirvisaari kirjoitti uransa aikana 41 romaania ja lukuisia näytelmiä. Lisäksi useita hänen teoksiaan on dramatisoitu sekä televisiolle että näyttämölle.

Hirvisaari syntyi Viipurissa. Lappeenranta oli Hirvisaarelle kotikaupunki, jossa hän vietti paljon aikaa senkin jälkeen, kun muutti 1970-luvulla pääkaupunkiseudulle.

– Lappeenranta on läsnä kirjailija Hirvisaaren tuotannossa ja erityisesti Lappeenranta-sarjassa, jossa Lappeenrannan pieni varuskuntakaupunki asukkaineen elää elämäänsä seitsemän teoksen verran, kuvailee kulttuurijohtaja Anu Talka Lappeenrannan kaupungilta.

Lisäksi kaikki kolme tytärtä syntyivät Lappeenrannassa.

Yksi Suomen kaikkien aikojen rakastetuimmista ja luetuimmista kirjailijoista kuoli 83-vuotiaan viime vuoden kesäkuussa. Hänet on haudattu Lappeenrannan Lepolan hautausmaalle.

Lue lisää:

Kirjailija Laila Hirvisaari saa muistolehmuksen Lappeenrantaan – puu istutetaan Rakuunamäelle

Kirjailija Laila Hirvisaaren muistokirja keräsi suuren suosion – sadat ihmiset käyneet jättämässä kiitoksensa

Kirjailija Laila Hirvisaaren toive toteutui – pääsi samalle hautausmaalle äitinsä kanssa

Kirjailija Laila Hirvisaari on kuollut: "Hän oli historiallisen romaanin peruskallio"