Hyppää sisältöön

Riistakameran paljastamia savannikissoja yritettiin viedä Venäjälle – Tulli nappasi ne kiinni rajalla

Esitutkintaa johtavan rikoskomisarion mukaan poliisilla on hallussa ”mahdollinen vieraslaji”. Niiralan tulli otti savannikissat kiinni, kun niitä oltiin viemässä Venäjälle.

Tämä kissaeläin tallentui riistakameraan viime viikolla Joensuun Hammaslahdessa. Poliisin hallussa on nyt kaksi tällaista savannikissaa. Kuva: Pasi Kinnunen

Itä-Suomen poliisi vahvistaa, että Joensuussa viime viikolla nähty eksoottinen kissaeläin on sen hallussa.

– Poliisi vahvistaa, että sillä on hallussa mahdollinen vieraslaji, rikoskomisario Jari Lehto muotoilee.

Lehdon mukaan poliisi ei voi esitutkinnan tässä vaiheessa kommentoida enempää asianosaisten yksityisyyden suojaamiseksi.

Poliisi ei hänen mukaansa kerro, kuinka monesta eläimestä on kyse, ja miten pitkään poliisin ”mahdolliseksi vieraslajiksi” kutsuma eläin tai eläimet ovat olleet poliisin hallussa.

– Poliisilla on varsin vahva käsitys siitä, mikä vieraslaji on kyseessä.

Savannikissat jäivät kiinni rajalla

Kyse on savannikissoista, joita yritettiin niistä nousseen julkisen keskustelun jälkeen kuljettaa Venäjälle. Kissaeläin tuli yleiseen tietoon viime viikon lopulla, kun se tallentui riistakameraan Joensuun Hammaslahdessa.

Kuljetusyritys epäonnistui, kun Niiralan tulli otti kissat haltuunsa.

– Tulli pysäytti kissat viime viikonlopun aikana, vahvistaa Niiralan tullitoimipaikan päällikkö Jari Timonen.

Hänen mukaansa talteen otettuja kissoja oli kaksi.

Kiinniotetut kissat on viety Niiralan tullista pois, sillä Timosen mukaan tullissa on tilaa ainoastaan tullin omille virkakoirille.

Paikallinen nainen kertoi myöhemmin Ylelle, että kyse oli hänen Simba-nimisestä lemmikistään, joka on afrikkalaisen servaalin ja kesykissan risteytys eli savannikissa.

Sanomalehti Karjalaisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan samalla omistajalla olisi yhteensä kolme eksoottista kissaeläintä.

Eläinten lopettaminen todennäköistä

Poliisin mukaan esitutkinta asiassa jatkuu. Epäilty rikosnimike on haitallisista vieraslajeista annettujen säännösten rikkominen, josta maksimirangaistus on sakko.

Entä mitä poliisin hallussa oleville eläimille tapahtuu? Pohjois-Karjalan ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Keski-Karhu kertoi aiemmin tällä viikolla Ylelle, että kyseiset kissat on todennäköisesti lopetettava.

– Savannikissojen pitäminen ei yksinkertaisesti ole sallittua. Käytännössä lopettaminen on varmasti ainoa vaihtoehto.

Rikoskomisario Jari Lehdon mukaan on selvää, että poliisin hallussa olevaa "mahdollista vieraslajia" ei voi luovuttaa takaisin omistajalle.

Hänen mukaansa mahdollisen lopettamispäätöksen tekee aikanaan kuitenkin jokin muu viranomainen kuin poliisi.

– Poliisi ei pysty todennäköisesti sitä päättämään, Lehto toteaa.

Lue lisää:

Poliisi vahvistaa esitutkinnan Joensuun harvinaisesta kissaeläimestä – epäillystä rikoksesta voidaan tuomita sakkoihin

Joensuussa hämmennystä herättänyt savannikissa todennäköisesti lopetetaan – luonnonsuojeluasiantuntija: "Käytännössä ainoa vaihtoehto"

Poliisi tutkii, liittyykö Joensuussa nähtyyn eksoottiseen kissaeläimeen rikos – kyseessä lienee Simba-niminen lemmikki

Riistakamerakuva erikoisesta kissaeläimestä hämmentää Pohjois-Karjalassa – asiantuntija epäilee afrikkalaiseksi servaaliksi