Hyppää sisältöön

Kymmeniä suomalaisia passeja on yhä väärissä käsissä, virhe johtui inhimillisestä erehdyksestä

Tämän hetken tiedon mukaan 136 luovutetusta passista vajaat 90 on palautettu tai palautumassa.

Passien jakeluprosessista vastaa Poliisihallitus, mutta poliisi ei pakkaa passeja itse. Henkilöitä, jotka ovat jakeluhäiriön vuoksi saaneet toiselle henkilölle kuuluvan passin, pyydetään palauttamaan se kirjekuorineen välittömästi noutopaikkaan. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kymmeniä suomalaisia passeja on yhä palautumatta takaisin oikeille omistajille.

Yle kertoi maanantaina, kuinka kangasalalainen Risto Laamanen oli vastaanottanut väärän henkilön passin. Laamanen oli normaaliin tapaan noutanut passi- ja henkilökorttilähetyksensä Matkahuollosta, mutta toisessa kuoressa ollut passi olikin kuulunut vieraalle ihmiselle.

Tiistaina paljastui, että kyse oli laajemmasta ongelmasta. Perjantaina 16. syyskuuta lähteneet kirjekuoret olivat sisältäneet toiselle henkilölle kuuluvan passin. Ongelma johtui postituskoneen automatiikan häiriöstä.

Ongelma koski enintään 550 passilähetystä. Ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta sanoo perjantaina, että tilanteen selvittäminen on edennyt ennakoitua hitaammin. Asian yksityiskohtainen selvittäminen edellyttää, että asiakirjat palautuvat valmistajalle.

– Kokonaismäärät 545 ja luovutetut 136 pitävät edelleen paikkansa. Tällä hetkellä ainakin 87 tapausta on palautettu tai palautumassa. Luku tulee tässä elämään sitä mukaan, kun lähetykset palautuu, Ruutu kertoo.

Poliisi ottaa yhteyttä niihin ihmisiin, joiden osalta ei ole vielä varmuutta tilanteesta.

Korjauksia tehty

Ongelman juurisyy on Ruutun mukaan selvillä postituskoneessa.

– Kyseinen toiminto on jäänyt pois päältä inhimillisen erehdyksen takia. Korjaavia toimenpiteitä on tehty, jotta näin ei tapahdu uudelleen.

Passien jakelusta paljastui vikatilanne maanantaina. Toimittaja Anu Leena Hankaniemi haastattelee väärän passin saanutta.

Juttua muokattu 23.9. kello 16.18: Korjattu Juhani Ruudun virheellisessä muodossa ollut sukunimi Ruususta Ruuduksi.

Lue lisää:

Mies yllättyi, kun sai väärän ihmisen passin itselleen: "Minua katsoi ihan vieras mies" – Poliisihallitus: passien jakelussa virhetilanne

Uusia passeja päätynyt väärille ihmisille ympäri Suomen – poliisin mukaan ongelman laajuus koskee enintään 550 passilähetystä