Hyppää sisältöön

Suomi on löytämässä perustelun venäläisten turistimatkojen rajoittamiselle – venäläisten tulo heikentää kansainvälisiä suhteita

Venäläisten tuloa Suomeen rajoitettaisiin entistä voimakkaammin vetoamalla kansainvälisten suhteiden heikkenemiseen.

Hallitus haluaa rajoittaa venäläisten turismimatkailua Suomeen entistä tiukemmin. Kuva Vaalimaan raja-asemalta tänään perjantaina. Kuva: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen tietojen mukaan ministeriöissä valmistellaan rajoituksia venäläisten liikkumiseen vetoamalla ensisijaisesti Schengen-säännöksiin liittyvään kansainvälisyyspykälään.

Venäläisten maahantuloa voitaisiin rajoittaa entistä voimakkaammin, koska itänaapurista tuleva turismi vahingoittaa Suomen kansainvälisiä suhteita.

Jotta viisumeilla kulkua voidaan rajoittaa valitulla tavalla, ulkoministeriön pitää valmistella hallitukselle muistio, joka perustelee suhteiden heikentymistä.

Ylen tietojen mukaan työ ulkoministeriössä on jo pitkällä.

Yksi mahdollinen tapa perustella kansainvälisten suhteiden heikentymistä liittyy siihen, että Suomi on ainoa rajanaapuri, jonka kautta venäläiset pääsevät matkustamaan Eurooppaan.

Toinen perustelu liittyy presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoiseen ilmoitukseen julistaa osittainen liikekannallepano Venäjän hyökkäyssodan takia.

Hallituksella on ollut jo pitkään poliittista tahtoa rajoittaa venäläisten turismia Suomessa, mutta asialle on ollut vaikea löytää päteviä perusteita. Suomi on pyrkinyt myös siihen, että rajoituksia tehtäisiin yhtenäisesti koko Schengen-alueella.

Pääsyy kuitenkin sille, miksi valmistelussa kestää näin kauan, liittyy itse Schengen-säännöstöön. Säännöstöä on aiemmin käytetty vain yksittäisiin ihmisiin, mutta nyt sen soveltamista pitäisi laajentaa koskemaan suurta ihmisryhmää.

Asiasta uutisoi myös Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Myös muut vaihtoehdot ovat olleet pöydällä

Venäläisten viisumiasioita ovat käsitelleet ennen kaikkea sisäministeriö, ulkoministeriö ja rajavartiolaitos. Virkamiehet ovat paitsi neuvotelleet asiasta keskenään, mutta myös valmistelleet asiaa ministeriöissään.

Virkamiehet ovat käyneet läpi useita keinoja, joilla hallitus voisi saada tahtonsa läpi viisumiasioiden myöntämisen tiukentamisessa.

Yksi keinoista on liittynyt rajavartiolain 16. pykälään, jolla voitaisiin sulkea raja-asemia ja rajoittaa liikennettä rajoilla. Rajavartiolain käyttäminen kuitenkin edellyttää kansallisen turvallisuuden vaarantumista, eivätkä viranomaiset ole päätyneet tällaiseen tulkintaan.

Toisena keinona on puolestaan esitetty kansallista pakotelainsäädäntöä tai kokonaan erillistä lainsäädäntöä, mutta sellaisen sorvaaminen olisi hidasta.

Ylelle arvioidaan myös, että uusi rajoitus tuskin lopettaa liikennettä Suomen ja Venäjän välillä kokonaan. Virossa vastaavanlainen rajoitus on vähentänyt liikennettä Venäjältä kymmenellä prosentilla.

Ministeriöt eivät ole vielä arvioineet sitä, millainen vaikutus uudella viisumirajoituksella olisi Suomessa.

Rajaliikenne on vilkastunut

Suomen ja Venäjän välinen rajaliikenne on vilkastanut keskiviikon jälkeen, jolloin Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta. Sisäministeriö arvioi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että liikennemäärät nousevat jatkossa.

– Osittainen liikekannallepano todennäköisesti nostaa maltillisesti Suomeen suuntautuvaa maahantuloa, kun liikekannallepanon piiriin kuuluvia pyrkii poistumaan Venäjältä lähipäivinä ja viikkoina, ministeriö kirjoitti.

Itärajan liikennemääriin vaikuttaa ministeriön arvion mukaan se, rajoittaako Venäjä maastalähtöä niiden osalta, joita liikekannallepano koskee.

Venäläisten turvapaikkahakemusten vastaanottamisessa ei ole puolestaan tapahtunut suuria muutoksia. Tänä vuonna hakemuksia on jätetty 400, kun aiempina vuosina määrä on ollut 200–500 vuodessa.

– Asevelvollisuus tai liikekannallepano ei suoraan ole peruste myöntää kansainvälistä suojelua, ministeriö kertoo.

Sen sijaan turvapaikkaperusteena voi olla se, jos asepalveluksessa joutuu tekemään sotarikoksia. Tämän lisäksi palveluksesta kieltäytymisen täytyy johtaa rangaistukseen.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä lauantaihin 24.9.2022 kello 23 asti.

Putinin hallinnolle osittainenkin liikekannallepano on monella tavalla riski. Jo 300 000 miehen haaliminen ja lähettäminen sotaan on vaikea operaatio.

Lue lisää:

Pääministeri Marin: "Venäläisten matkailu ja turismi on saatava loppumaan, miten tämä tehdään on mutkikkaampi kysymys"

Oikeuskansleri kertoo esittäneensä pakotelainsäädännön selvittämistä hallitukselle jo elokuussa

Venäjän liikekannallepano ei muuttanut tilannetta rajalla, arvioi Supo – Hybridiuhkakeskuksen tutkija: suuria massoja ei odotettavissa Suomeen