Hyppää sisältöön

Pitbull hyökkäsi ohi kävelleen viisivuotiaan kimppuun, kaatoi maahan ja puri – koiraa pitäneille naisille sakkoja

Koira oli löysästi hihnassa hyökätessään kaupasta ulos tulleen pienen lapsen päälle. Käräjäoikeus antoi tapauksesta tuomionsa tänään perjantaina.

Pitbullit luokitellaan useissa Euroopan maissa vaikeasti käsiteltävien koirien listalle. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Pitbull-rotuinen koira hyökkäsi viisivuotiaan pojan kimppuun viime vuoden huhtikuussa Espoossa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään perjantaina kaksi koirasta vastuussa ollutta naista sakkorangaistuksiin.

Tuomion mukaan poika oli tulossa kaupasta ulos lastenvaunuja työntäneen äitinsä kanssa, kun kaupan ulkopuolella ollut koira hyökkäsi hänen päälleen. Koira kaatoi pojan maahan ja puri tätä käteen.

Kaupan ulkopuolella tupakalla ollut nainen piti koiraa kiinni hihnassa, mutta hihna oli niin löysällä, että koira pääsi säntäämään pojan kimppuun.

Poika ei provosoinut koiraa millään tavalla. Hän oli menossa polkupyöränsä luokse.

Koiran omistaja oli pyytänyt ystäväänsä pitämään koiraa sillä aikaa, kun hän kävisi kaupassa. Hän oli tilanteen sattuessa jo paikalla ja veti koiran pois pojan päältä. Koiran omistaja jäi auttamaan äitiä ja poikaa vammojen hoidossa.

Pojalle aiheutui puremavamma käteen, nirhauma vatsaan sekä ihon punoitusta ja kipua. Lisäksi tilanne aiheutti pojalle pelkoa koiria kohtaan.

Tuomiosta ilmenee, että koiran omistaja oli tiennyt sen pelkäävän polkupyöriä ja mahdollisesti lastenvaunuja. Omistajan mukaan tämä saattoi selittää koiran käytöstä. Koiralla oli ollut monia omistajia, mutta nykyisellä omistajalla ei ollut tiedossa aiempia hyökkäyksiä.

Oikeus: Löysässä hihnassa pitäminen ei ollut riittävää kiinnipitoa

Tuomion mukaan naiset vastasivat koirasta tilanteessa yhdessä. Heidän olisi pitänyt varautua siihen, että koira saattaa lähteä äkillisesti liikkeelle.

Koiran pitäminen löysässä hihnassa ei tuomion mukaan ollut riittävää kiinnipitoa. Hyökkäys tapahtui kaupan edessä, jossa liikkuu paljon ihmisiä, joten naisten olisi pitänyt varmistaa koiran hallinta erityisellä huolellisuudella.

Koiran omistanut, vuonna 1995 syntynyt nainen tuomittiin eläimen vartioimatta jättämisestä, vammantuottamuksesta, rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 90 päiväsakkoon.

Koiraa hihnassa pitänyt samanikäinen nainen tuomittiin eläimen vartioimatta jättämisestä ja vamman tuottamuksesta 50 päiväsakkoon.

Naiset kiistivät syytteet eläimen vartioimatta jättämisestä ja vamman tuottamuksesta. Heidän mukaansa koiraa ei ollut jätetty vartioimatta törkeästä huolimattomuudesta, vaan se oli ollut asianmukaisesti hihnassa. Naisten mukaan kyseessä oli vahinko.

Koiran omistaja päätti lopettaa koiran. Käräjäoikeus ei tuomiossaan vaatinut koiran lopettamista.

Lue seuraavaksi:

Koirahyökkäykset piti kitkeä, mutta niitä tulee vain lisää – ihmiset ottavat pennun ajattelematta, että siitä kasvaa 100-kiloinen järkäle

Tässäkö ratkaisu koirahyökkäyksiin: Omistajat kursseille, rotuja mustalle listalle – tätä mieltä suomalaiset olivat Ylen kyselyssä

"Nyt kuolen", ajatteli Laura Salmela, 33, kun naapurin koira raateli hänen kasvojaan – karut tilastot paljastavat, ettei hän ole ainoa uhri