Hyppää sisältöön

Deturin loppuvuoden matkat peruttu, kotiutukset käynnissä – asiakkaiden ei kannata maksaa lisämaksuja, ohjeistaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Detur kotiuttaa kaikki matkustajat. Viimeiset palautuslennot ovat ensi viikolla. Jo varattua Deturin matkaa ei kannata mennä itse perumaan, neuvotaan asiakkaita.

Taloudellisiin epäselvyyksiin ajatunut Detur on järjestänyt matkoja esimerkiksi Turkkiin. Arkistokuva. Kuva: AOP

Ruotsalaisen matkanjärjestäjän Deturin epäselvä tilanne jatkuu. Jo matkalla olleilta matkailijoita on pyydetty hotelleissa erikseen maksuja majoituksista, koska hotellit kertovat, että he eivät ole saaneet maksujaan matkanjärjestäjältä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) (siirryt toiseen palveluun) mukaan matkailijoilla ei ole velvollisuutta maksaa jo maksettuja matkoja. Matkailijan pitää vedota siihen, että hotelli ja lennot on kertaalleen maksettu ja välttää maksamista.

Jos on jo maksanut ylimääräistä tai tilanteen pakottamana katsoo ettei voi välttyä maksulta, kannattaa säilyttää kuitti korvausvaatimusta varten.

– Olemme saaneet yhteyden yritykseen, mutta täytyy sanoa että vastaukset eivät ole olleet lainkaan riittäviä, sanoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Väänänen pitää tilannetta poikkeuksellisena ja outona. Deturin selvitys on ristiriidassa niiden tietojen kanssa, mitä hotellit Kreikassa ja Turkissa ovat kertoneet matkailijoille.

Deturin matkailijat olevat asiakkaat ovat saaneet hotelleilta maksuvaatimuksia. Kuva: Jenni Katajisto

Detur on kertonut, että kaikki hotellit olisi maksettu ja paluukuljetukset toteutetaan normaalisti.

– Haluamme tässä tilanteessa tietää, miten tämä koko sotku selvitetään ja miten kuluttajille maksetaan esimerkiksi nämä ylimääräiset kertyneet kulut, sanoo Katri Väänänen.

Syksyn matkat peruttu

Detur on tiedottanut, että se tulee perumaan kaikki loppuvuoden 2022 matkat ja tulee olemaan yhteydessä matkustajiin, joihin peruutukset vaikuttavat.

KKV:stä muistutetaan, että matkustajien ei tässä vaiheessa kannata itse perua matkojaan, vaan odottaa Deturin ilmoitusta. Matkanjärjestäjän on palautettava matkustajan maksusuoritukset ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään 14 päivän kuluttua siitä, kun matkapakettisopimus on peruutettu.

Jo matkalla olevien kannattaa seurata tiiviisti tietoja paluukuljetuksista.

Suomen Turkin-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalon mukaan Detur kotiuttaa kaikki matkustajat 29. syyskuuta mennessä, sillä silloin ovat viimeiset palautuslennot.

Suomesta lähteviä matkoja on peruttu eikä uusia varauksia pääse tekemään.

Ruotsin viranomaiset eivät ole todenneet Deturia maksukyvyttömäksi. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Deturin toimintaa harjoitetaan Ruotsista, yhtiön vakuudet ovat Ruotsissa ja vakuuksia valvova viranomainen on Ruotsin Kammarkollegiet.

– Olemme olleet Ruotsin viranomaisiin yhteydessä. He eivät ole todenneet yritystä maksukyvyttömäksi eikä ilmoitusta konkurssista ole annettu, sanoo Katri Väänänen.

Lue myös:

Turkin matkailuministeriö puuttui lähes tuhannen suomalaisen Detur-kaaokseen: hotellit eivät saa periä maksuja toiseen kertaan

Detur peruu loppuvuoden matkat, kertoo "käynnistävänsä toimintansa uudella pääomalla"

Osa Deturin asiakkaista kieltäytyi maksamasta hotellin vaatimaa maksua, Maija Männikkö oli yksi heistä: "Muita oli uhkailtu poliiseillakin"

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida lauantaihin kello 23:een.