Hyppää sisältöön

"Tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen tulevien määrää" – presidentti Niinistö kommentoi Ylelle Venäjän kansalaisten maahantulon rajoituksia

Presidentti Niinistö kommentoi Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen rajoittamista Ylelle antamassaan haastattelussa Washingtonissa.

Niinistö: Tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen tulevien määrää
Niinistö: Tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen tulevien määrää

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi rajoituksia Venäjän kansalaisten maahantuloon ja viisumien myöntämiseen Ylelle antamassaan haastattelussa Suomen Washingtonin-suurlähetystössä.

– Pyrkimyksenä ja tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen Venäjältä tulevien henkilöiden määrää, Niinistö sanoo.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa (TP-UTVA) linjattiin (siirryt toiseen palveluun) aiemmin tänään, että Suomi aikoo rajoittaa venäläisten maahantuloa ja viisumien myöntämistä.

– Tämä "merkittävästi supistaa" minun ymmärtääkseni tarkoittaa, että kaikki ne, joilla ei ole erityistä syytä, kuten perhesyytä, torjuttaisiin, Niinistö sanoo.

Presidentti kertoo, että päätös TP-UTVA:ssa ei ollut hankala.

– Kysymys siitä, että olisiko meidän kokonaisuusturvallisuutemme ollut perusta päätökselle, siitä kyllä keskusteltiin, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan hallitus yksilöi tarkemmin päätöksen yksityiskohdat. Hän uskoo hallituksen toimivan asiassa nopeasti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti perjantaina New Yorkissa oman tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi linjauksen olevan erittäin tiukka.

Haaviston mukaan periaatepäätöksestä on olemassa jo luonnos, jonka tekninen ja oikeudellinen valmistelu voisi kestää muutaman päivän ajan.

Ulkoministeri sanoi, että käytännössä kaikki turistiliikenne Suomeen estetään.

Lue lisää: Suomi kieltää venäläisten matkailijoiden maahantulon – ulkoministeri Haavisto: Suomesta vaarassa tulla kauttakulkumaa

TP-UTVA perustelee venäläisten rajoituksia Suomen kansainvälisen aseman vakavalla vahingoittumisella.

– Tässä oli muodostumassa tilanne, jossa Suomi oli jäämässä ainoaksi maaväyläksi sallia mahdollisuus venäläisille kulkea maihin, joihin oli torjuttu heidän tulemisensa, Niinistö kertoo.

Niinistö kuitenkin lisää, että esimerkiksi Baltian maissa asetetut rajoitukset venäläisille ovat olleet tiukkoja, mutta niistä on tullut suhteellisesti sama määrä henkilöitä läpi.

– On olemassa perhesyitä ja muita hyväksyttäviä syitä, Niinistö sanoo.

Niinistö sanoi, ettei pysty vastaamaan siihen, voisiko Suomessa asuvia venäläisiä joutua rintamalle, mutta sanoi Venäjän lukevan kaikki kansalaisensa, myös kaksoiskansalaiset, "kuuliaisuusalamaisiksi".

– Tämä tietenkin täytyy ottaa myös huomioon.

Kysymykseen EU-maiden yhtenäisyydestä rajapolitiikassa Niinistö vastaa, että selkeä avoinna oleva kysymys on, kuinka osa EU-maista edelleen myöntää avoimesti turistiviisumeita.

– Se on tietenkin lähtökohtaisesti toisenlainen kanta asiaan. On erittäin hyvä, että Suomi ottaa asian nyt EU:ssa esille. Sitten kuullaan, että ollaanko siitä samaa mieltä, että [venäläiset] turistit eivät enää liiku Euroopan unionin alueelle.

Niinistö tapasi Washingtonissa kongressin johtohahmoja

Presidentti Niinistö on Washingtonissa osana hänen vierailuaan Yhdysvalloissa. Washingtoniin Niinistö matkasi New Yorkista, jossa hän osallistui alkuviikosta YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle.

Eilen torstaina Niinistö tapasi Yhdysvaltain kongressin johtohahmoja Washingtonissa.

Demokraattien puolelta Niinistö tapasi edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin. Republikaanien puolelta Niinistö tapasi senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin sekä senaatin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Jim Rischin.

Niinistö tapasi McConnellin viimeksi toukokuussa Mäntyniemessä, jolloin McConnell vakuutteli Yhdysvaltojen ratifioivan Suomen Nato-jäsenhakemuksen nopeasti.

Senaatti hyväksyikin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet elokuussa äänin 95–1, osoittaen vahvaa molempien puolueiden tukea asialle.

Risch puolestaan sanoi elokuussa Yhdysvaltain senaatin käydessä keskustelua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä, että äänestys asiasta on "yksi helpoimmista äänestyksistä täällä".

Niinistö on tämän vuoden tapaamisissaan yhdysvaltalaisten poliitikkojen kanssa halunnut selvästi pitää yhteyttä myös tällä hetkellä oppositiossa olevan republikaanisen puolueen johtohahmoista niihin, jotka kuuluvat puolueen Nato-myönteiseen siipeen.

– Meidän suhteemme vallitsee hämmentävä yksimielisyys, puoluekannasta riippumatta, Niinistö summasi käymiensä keskusteluiden satoa.

Yhdysvalloissa "riittävää yksimielisyyttä" Ukrainan tukemiselle

Kysymykseen Yhdysvaltain poliittisesta yhtenäisyydestä Ukrainan auttamiseen Niinistö sanoi, että Ukrainan saamat avustuspaketit ovat menneet maan kongressissa läpi, joten "ainakin riittävää yksimielisyyttä" Yhdysvalloissa tuntuu olevan Ukrainan tukemiselle.

Venäjä on aloittanut tänään miehittämillään alueilla Ukrainassa näytösluontoiset "kansanäänestykset" alueiden liittämisestä Venäjään.

Tekaistut äänestykset järjestetään Venäjän kontrolloimilla separatistialueilla Donetskissa ja Luhanskissa sekä Venäjän hyökkäyssodassaan valtaamilla Hersonin ja Zaporižžjan alueilla.

Niinistö arvelee, että välittömästi kun Itä-Ukrainassa Donbassin alue ja mahdollisesti muita tulee liitetyksi Venäjään niin sanottujen kansanäänestysten jälkeen, niin sinne kohdistuva sotilaallinen toiminta koetaan hyökkäykseksi Venäjää kohtaan.

– Siis venäläiset kokevat, Niinistö korostaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi eilen televisiokanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa uskovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin muuttui koronapandemian aikana eristyksessä, mikä saattoi vaikuttaa hänen päätökseensä aloittaa hyökkäyssota Ukrainassa.

Kysyttäessä, jakaako Niinistö saman arvion Putinista, hän vastaa:

– Ainakin minun silmiini silloin viime vuonna, kun Putinin tapasin viimeisen kerran, niin aika yksinäiseltä hän siellä vaikutti.

Lue myös:

Presidentti Niinistön mukaan Putin pannut kaikki pelimerkit likoon Ukrainassa

Katso Niinistön puheenvuoro YK:n kokoukselle