Hyppää sisältöön

Venäjän ja lännen välien kiristyminen herättää huolta itärajan pikkukunnassa – kahvilayrittäjä: "Mitään ei uskalla suunnitella"

Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä etenkin rajaliikenteestä riipuvaiset yritykset kantavat huolta tulevasta.

Jaana ja Elmo Partanen pyörittävät kahvila-ravintolaa itärajan tuntumassa Tohmajärvellä. Ukrainan sodan pitkittyminen tietää kahvilalle vaikeita aikoja. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Ajoitus ei olisi voinut olla paljoa huonompi.

Jaana ja Elmo Partanen olivat haaveilleet elämänmuutoksesta ja omasta kahvilasta. Haave toteutui marraskuussa 2019, kun pariskunta ryhtyi pyörittämään kahvilaa Tohmajärven Niiralassa, parin kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Ajatuksena oli, että vilkkaasti liikennöity Ysitie toisi kahvilaan tasaisen asiakasvirran, mutta toisin kävi. Tuli koronapandemia, raja meni kiinni ja matkustajavirta tyrehtyi.

– Välillä näytti, että jospa tästä kaikesta selvitään, mutta sitten tuli Venäjän hyökkäys ja tilanne on vain pahentunut, Cafe Eljan yrittäjä Elmo Partanen huokaa.

Venäjän liikekannallepano lisännyt jännitteitä itärajalla

Kuluneella viikolla toive paremmasta on lipunut entistä kauemmas.

Venäjän ja länsimaiden välit kiristyivät entisestään, kun Venäjä kertoi keskiviikkona käynnistävänsä osittaisen liikekannallepanon.

Suomessa hallitus päättänyt rajoittaa venäläisten maahantuloa ja viisumeita merkittävästi.

Itärajan liikenteestä elävää yrittäjää matkustusrajoitukset mietityttävät. Valtaosa Cafe Eljan asiakkaista on suomalaisia. Pelkona on, että Venäjä vastaa viisumirajoituksiin sulkemalla oman rajansa.

– Suomalaiset ovat jo nyt arkoja matkustamaan Venäjälle, Elmo Partanen sanoo.

Tohmajärven Niirala häviää liikennemäärissä selvästi Kaakkois-Suomen suurille raja-asemille. Esimerkiksi torstaina Vaalimaan, Imatran ja Nuijamaan raja-asemilla kirjattiin yhteensä yli 10 700 rajanylitystä. Niiralassa rajanylittäjiä oli noin 1 100. Suurin osa rajanylittäjistä matkusti Venäjältä Suomeen.

Punahiuksinen nainen istuu autossa kuskin paikalla.
Venäjän osittainen liikekannallepano ja jännitteiden lisääntyminen herättävät huolta Tohmajärvellä.

"Mitä seuraavaksi?"

Vaikka epävarmuus koettelee eniten itärajan liikenteestä riippuvaisia yrityksiä, myös rajaseudun asukkaat kantavat huolta tulevasta.

Tohmajärveläinen Pirkko Lehikoinen kertoo seuranneensa uutisia murheellisena.

– Huolestuttaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Olen monta kertaa miettinyt, miksi ihmiset eivät selvitä asioita puhumalla, miksi pitää turvautua aseisiin. Se ei auta ketään.

Sari-Anna Rautio asuu Tohmajärvellä kuuden kilometrin päässä Venäjän rajasta.

– Koko sodan ajan on mietityttänyt, että mitä jos jotain tapahtuu. Minne sitä sinkoaa vai piiloutuuko kellariin, Rautio naurahtaa.

Pienestä pelosta huolimatta Rautio suhtautuu rajan sulkemiseen epäilevästi. Hän ei usko, että venäläismatkailijat olisivat Suomelle turvallisuusriski.

Sen sijaan tohmajärveläinen Kimmo Kosunen pitää hyvänä, että raja menee kiinni.

– Mitäpäs hyö reissailemaan, kun eivät ukrainalaisetkaan pääse, Kosunen toteaa.

Kahvilayrittäjät elävät viikon kerrallaan

Elmo ja Jaana Partanen kertovat katsovansa korkeintaan viikon päähän. Esimerkiksi tavaratilauksia on turha tehdä kuukaudeksi, kun ei ole varmuutta, onko kahvila pystyssä vielä kuukauden päästä.

– Kun aloitimme meillä oli ideoita ja haaveita, mutta nyt mitään ei uskalla suunnitella. Tulemme aamulla töihin, otamme vastaan sen mitä tulee ja sitten päivän päätteeksi katsomme, miten on mennyt, Elmo Partanen kuvaa.

Partanen toivoo, että päättäjät ottaisivat itärajan ahdingon vakavasti.

– Päättäjille sanoisin, että tulkaa katsomaan meitä tänne rajan pintaan, että mitä se todellisuus on.

Mitä ajatuksia uutinen herätti? Aiheesta voi keskustella 24.9. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Suomen ulkopoliittinen johto linjasi: venäläisten maahantuloa ja viisumeita rajoitetaan merkittävästi