Hyppää sisältöön

TV:stä tuttu kiinteistövälittäjä Anne Ramsay jää toisinaan murehtimaan ihmiskohtaloita – "Aina muuton taustalla ei ole mukavia asioita"

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Anne Ramsay kertoo, että kuormittavinta kiinteistövälittäjän työssä ovat koteihin liittyvät suuret tunteet. Muuton syynä voi olla elämänmuutos, ero tai kuolema.

Asuntokauppoihin liittyy valtavasti tunteita ja aina muuton taustalla ei ole iloisia asioita
Asuntokauppoihin liittyy valtavasti tunteita ja aina muuton taustalla ei ole iloisia asioita

Anne Ramsay on tv:stä tuttu kiinteistönvälittäjä, joka jo lapsena osoitti erityistä kiinnostusta asuntoja kohtaan. Hän muisteli Puoli seitsemän -ohjelmassa kahlanneensa Helsingin Sanomien asuntoliitteitä sunnuntaisin aina silmät tarkkana.

– Kun olin 10-vuotias, ei ollut mitään Etuovea tai Oikotietä, josta etsittiin asuntoja. Minulla oli tapana saksia lehdestä kuvia asunnoista. Esittelin niitä vanhemmilleni ja kyselin, että miksi me ei muuteta.

Kun vanhemmat eivät lämmenneet muuttoajatukseen, tarttui hän itse toimeen.

– Kerran kävin laittamassa taloyhtiön seinälle lapun, että vaihdamme asuntoa. Mutta ei kukaan ottanut yhteyttä, Ramsay muistelee.

Asiakkaiden tunteet voivat viedä mukanaan

Anne Ramsay on mukana nyt jo toista kautta Remppa vai Muutto -nimisessä lifestyle-ohjelmassa, jossa asuntonsa kanssa murrosvaiheessa olevat asukkaat saavat päättää, tehdäänkö heidän omistamaansa asuntoon kunnon remontti vai etsitäänkö ihan uusi kohde.

Kuvaukset ovat nyt purkissa ja hän voi taas keskittyä päätyöhönsä kiinteistönvälitykseen.

Asuntokauppa on yksi ihmisen isoimmista investoinneista, jos sitä mitataan rahallisesti. Mutta siihen liittyy monesti myös paljon tunteita. Tunnepuoli onkin Ramsayn mukaan hänen työssään kuormittavinta.

– Monet ovat saattaneet asua kodeissaan kymmeniä vuosia. Kotiin liittyy paljon muistoja: lapset ovat kasvaneet ja muuttaneet pois.

– Myynnin takana voi olla myös ikävä syy – esimerkiksi eroa tai kuolemaa. Kyllä tämä työ voi olla välillä henkisesti todella kuormittavaa, koska kannattelet monen ihmisen tuntemuksia.

Ramsay muistuttaa, että tällä hetkellä markkinat eivät myöskään ole parhaimmalla tolalla.

– Hirveän usein ei ole tarjota hyviä uutisia asuntojaan myyville. Se on aika työlästä kannatella sitä fiilistä, että "ei hätää, kyllä tästä vielä hyvä tulee".

Miten pitää huoli siitä, ettei itse jää vatvomaan asiakkaiden kohtaloita?

– On todella vaikea sulkea niitä pois. Nyt, kun olemme voineet palata etätöistä takaisin toimistolle, voimme kollegojen kanssa jakaa näitä ajatuksia. Siitä on valtavan suuri apu.

– Totta kai niitä miettii myös yksin ja toisinaan pitää vaan yrittää sammuttaa se vaihde, jos ei muuten onnistu. Muuten menee koko oma elämä siihen.

Katso koko lähetys Areenasta: Miten Anne Ramsay huolehtii jaksamisestaan? "Olen todella tarkka unenmäärästä"