Hyppää sisältöön

Viallisia silikoneja asennettu syöpäpotilaille Britanniassa

Britanniassa on asennettu viallisia silikoni-implantteja julkisessa terveydenhoidossa yli 3 000 naiselle, kertoo Sunday Telegraph -sanomalehti. Suuri osa on asennettu rintasyövän vuoksi rintansa menettäneille. Britanniassa on myös tapahtunut aiemmin tiedettyä selvästi enemmän implanttien repeämisiä.

Lehden mukaan terveysministeri on määrännyt pikaisen tutkinnan sen jälkeen, kun Sunday Telegraph toimitti ministeriöön maan suurimmalta kauneusleikkauksia tekevältä yritykseltä saamansa tiedot, joiden perusteella viallisten silikonien repeämisiä olisi sattunut Britanniassa selvästi aiemmin tiedettyä enemmän. Transform-yhtiön omien tilastojen mukaan seitsemän prosenttia PIP:n valmistamista implanteista on hajonnut viiden vuoden aikana. Terveysviranomaiset ovat aiemmin puhuneet yhdestä prosentista.

Myös muut kauneusleikkauksia tekevät yhtiöt on nyt määrätty käymään läpi omat tilastonsa repeytyneistä implanteista.

Ainakin 40 000 brittinaisella on ranskalaisen PIP-yhtiön valmistamat huonolaatuiset silikonit.

Kaikkiaan kelvottomia implantteja on 300 000 - 400 000 naisella 65 maassa eri puolilla maailmaa. Yhtiö oli suurimmillaan maailman kolmen johtavan implantinvalmistajan joukossa.

PIP:n on todettu valmistaneen rintaimplantteja teollisuuteen tarkoitetusta silikonigeelistä terveydenhoitoon kelpaavan silikonin sijasta.

Ranskan kansaneläkelaitos on pyytänyt syyttäjäviranomaisia nostamaan PIP:tä vastaan syytteen törkeästä petoksesta, jotta yhtiö voidaan määrätä maksamaan myymiensä implanttien aiheuttamista vahingoista. Jo aiemmin 2 000 ranskalaisnaista on tehnyt oman rikosilmoituksensa.