Halonen huolissaan eriarvoisuuden lisääntymisestä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen korosti viimeisessä uudenvuodenpuheessaan yhteistyön tärkeyttä Euroopassa sekä kansainvälisessä yhteisössä. Kahdennessatoista puheessaan Halonen myös toisti huolensa eriarvoisuuden kasvusta ja solidaarisuuden rapautumisesta.

Kotimaa
Tasavallan presidentti Tarja Halonen uudenvuodenpuheessaan suomalaisille television katsojille 1. tammikuuta 2012.
Tasavallan presidentti Tarja Halosen viimeinen uudenvuodenpuhe television katsojille 1. tammikuuta 2012.YLE

Puheessaan Halonen viittasi kautensa päättymiseen muutamaan otteeseen, mutta pääasiassa uudenvuodentervehdys oli katsaus nykytilanteeseen ja tulevaan. Heti alkuun presidentti linjasi, että eurooppalaista yhteistyötä on jatkettava.

- Yksikään Euroopan maa ei ole niin suuri, että se pitkän päälle selviäisi taloudesta yksinään, puhumattakaan ympäristöstä, turvallisuudesta tai muista laajemmista kokonaisuuksista. Ei siis pidä haikailla menneeseen, vaan parasta on pyrkiä ratkaisemaan eurooppalaisessa yhteistyössä olevat ongelmat, Halonen totesi.

Sama yhteistyön ja kansainvälisyyden viesti toistui presidentin uudenvuodenpuheessa moneen otteeseen.

"YK-johtoista rauhanturvaamista lisättävä"

Halosen mukaan globalisaation etujen ja haittojen pitäisi jakautua tasapuolisemmin niin maiden välillä kuin niiden sisälläkin.

- Globalisaation aikakaudella kaukaisetkin maailman kriisit ja konfliktit sekä uudet uhat heijastuvat Suomeen. Ne kumpuavat usein köyhyydestä, eriarvoisuudesta ja ihmisoikeuksien loukkauksista, Halonen totesi.

Halonen mukaan YK-johtoisen rauhanturvaamisen osuutta on lisättävä ja hänen mukaansa päätös suomalaisten rauhanturvaajien lähettämisestä tauon jälkeen jälleen Libanoniin on askel oikeaan suuntaan.

"Eriarvoisuuden kasvu ei ole luonnonvoima"

Kotimaan asioissa korostui Halosen huoli eriarvoisuudesta.

- Olen kuluneen kahdentoista vuoden aikana kantanut toistuvasti huolta perinteisen yhteisvastuun eli solidaarisuuden murenemisesta. Se näkyy monen yksittäisen ihmisen arjessa, mutta myös yhteiskuntarakenteiden muuttumisena, Halonen sanoi puheessaan.

- Eriarvoisuuden kasvu ei ole mikään luonnonvoima. Se voidaan torjua. Hyvinvointiyhteiskuntamme avulla voimme taata ihmisten tasa-arvoisen kohtelun ja lisäksi menestyä kansainvälisessä kilpailussa, Halonen jatkoi.

Halonen kävi puheessaan lyhyesti läpi tukun muitakin asioita. Esimerkiksi Venäjästä presidentti sanoi, että maidemme suhteet ovat monipuolistuneet ja syventyneet.

Halonen kommentoi myös kuluneen viikon myrskytuhoja, tosin varsin monitulkintaisesti:

- Vuodenaikojen tavanomaisesta poikkeavat vaihtelut, erilaiset myrskyt tai muut luonnonilmiöt aiheellisesti huolestuttavat meitä kaikkia. Eri tahojen on ryhdyttävä päättäväisesti toimenpiteisiin arkipäivän turvallisuuden parantamiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset