Äärijuutalaisten esille vetämä natsikortti suututtaa Israelissa

Ultraortodoksijuutalaisten lauantaina järjestämä mielenosoitusmarssi on suututtanut maltilliset juutalaiset. Äärijuutalaiset vastustivat marssillaan sitä, että Israelissa yritetään estää heidän vaatimansa miesten ja naisten erottaminen julkisissa tiloissa. Osa marssijoista oli sonnustautunut keskitysleirivangeiksi tai kantoi rinnassaan keltaista Daavidin tähteä, jollaista natsi-Saksa vaati juutalaisilta. Natsikortin esille vetäminen on tuomittu laajalti Israelissa.

Ulkomaat

Tuhansien ultraortodoksijuutalaisten lauantainen kokoontuminen Jerusalemissa nostattaa tunteita, sillä mielenosoittajat haukkuivat juutalaispoliiseja natseiksi, olivat pukeneet lapsiaan keskitysleirivankien vaatteisiin ja kuljettivat näitä kuorma-autojen lavoilla ikään kuin keskitysleirille.

Esimerkiksi holokaustiuhrien muistokeskus Yad Vashem kutsui mielenosoittajien toimia häpeällisiksi. Myös useat keskitysleireiltä pelastuneiden järjestöt ja monet poliitikot ovat tuominneet ääriortodoksijuutalaisten ja holokaustin uhrien rinnastamisen. Muun muassa puolustusministeri Ehud Barak kuvaili mielenosoitusta järkyttäväksi ja pelottavaksi.

- Holokaustin uhrit ja sen symbolit pitää jättää Israelin yhteiskunnallisen väittelyn ulkopuolelle. Tämä vahingoittaa holokaustin uhrien muistoa, pelastuneiden järjestöjä edustava Moshe Zanbar sanoi.

Israelissa asuu noin 200 000 keskitysleireiltä pelastunutta. Kaikkiaan noin kuusi miljoonaa juutalaista tapettiin keskitysleireillä toisen maailmansodan aikana.

Ultraortodoksisia juutalaisia on noin kymmenen prosenttia israelilaisista. Ultraortodoksit ovat pitkään pyrkineet pitämään naiset ja miehet erillään julkisilla paikoilla, muun muassa busseissa ja jalkakäytävillä, sekä vaatineet naisilta peittävää pukeutumista. Heidän toimensa kuitenkin ylittivät muiden israelilaiseten sietokyvyn, kun tiedotusvälineissä kerrottiin, miten kahdeksanvuotiaalle tytölle oli huudettu herjauksia koulutiellä.

Sunnuntaina kymmenet mielenosoittajat vastustivat miesten ja naisten erottelua nousemalla ultraortodoksijuutalaisten asuinalueille kulkeviin busseihin, joissa naisille on varattu takaosan ja miehille etuosan istumapaikat. Mielenosoitukseen osallistuneet miehet ja naiset asettuivat istumaan bussien etupenkeille.

Lähteet: AP, AFP