1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksan liittopresidentin skandaali paisuu - uhkaili toimittajaa

Saksan liittopresidenttiin Christian Wulffiin liittyvä lahjusskandaali on saanut uuden käänteen. Süddeutsche Zeitung -lehden tietojen mukaan Wulff yritti toimittajaa uhkailemalla estää kohu-uutisen julkistamisen.

Ulkomaat
Christian Wulff Berliinissä 19. joulukuuta 2011.
Christian Wulff Berliinissä 19. joulukuuta 2011.Rainer Jensen / EPA

Saksalainen kohulehti Bild julkisti 13. joulukuuta uutisen, jonka mukaan Wulff olisi saanut vuonna 2008 puoli miljoonaa euroa vaikutusvaltaiselta yrittäjäpariskunnalta. Wulff toimi tuolloin Ala-Saksin osavaltion pääministerinä.

Lehti kertoo Wulffin soittaneen päivää ennen uutisen julkistamista Bildin päätoimittajalle Kai Diekmannille. Wulff ei tavoittanut Diekmannia, joka oli tuolloin Yhdysvalloissa. Hän jätti kuitenkin puhelinvastaajaan raivokkaan viestin, jossa uhkaa lehden tutkivaa toimittajaa rikossyytteellä, jos juttu julkistetaan.

Uhkailusoiton paljastuminen heikentänee entisestään Wulffin asemaa Saksan muodollisesti korkea-arvoisimpana poliitikkona. Valtaosa saksalaisista on kyselyjen mukaan sitä mieltä, että Wulff on toiminnallaan vahingoittanut maan presidentti-instituutiota.

Vaikka Saksan liittopresidentillä on muodollisia valtaoikeuksia hyvin niukasti, hänellä on runsaasti arvovaltaa ja saksalaiset odottavat liittopresidentin toimivan varsinkin moraalisena esikuvana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi