1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikavipeille etsitään kiivaasti vaihtoehtoja

Oikeusministeriön työryhmä pohtii parhaillaan, mistä löytyisi vaihtoehto pikavipeille. Kalliit pikavipit ovat yhä monen pienituloisen ainoa keino saada lainaa, eikä pankeilla ole halua lähteä pienlainamarkkinoille.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kuluttajavirasto on aiemmin vedonnut pankkeihin, että markkinoille saataisiin pieniä ja halpoja lyhytaikaisia luottoja. Sellaisia ei kuitenkaan ole suunnitteilla.

- Asiakkaat eivät ole toivoneet tällaisia tuotteita. He voivat korteilla, pankin tuotteilla ja luotollisilla tileillä hoitaa luoton tarpeen, sanoo tuotejohtaja Marjut Mustonen Sampo Pankista.

Pankkien on lain mukaan aina tarkistettava asiakkaan maksukyky ja luottotiedot.

Elämä ilman luottoa on kallista

Suomessa on kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka eivät saa luottoa mistään. Kuluttajavirasto ei välttämättä lakkauttaisi pikaluottoja, mutta niiden ehtojen on muututtava.

- Pikavipeistä ei peritä korkoja vaan kuluja. Ne ovat usein kohtuuttoman suuria, eli hinta pitäisi saada edullisemmaksi ja maksuhäiriön kulut kohtuullisemmiksi, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Riitta Kokko-Herrala.

Oikeusministeriön työryhmä yrittää miettiä, mitä saataisiin pikavippien tilalle. Yksi vaihtoehto on sosiaalinen luototus.

Pieniä halpakorkoisia lainoja saa tällä hetkellä vain 27 kunnassa. Järjestelmä halutaan valtakunnalliseksi.

- Luoton saaminen ei ole kansalaisoikeus, mutta toisaalta elämme luottoyhteiskunnassa. Suurimmissa vaikeuksissa ovat esimerkiksi sairaat ja työttömät, jos tulee jokin yllättävä elämänmuutos, arvioi Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola, joka on mukana oikeusministeriön työryhmässä.