Järjestö: Irakin sodassa kuollut 162 000 ihmistä

Irakin väkivaltaisuuksissa on kuollut yhdeksän vuoden aikana 162 000 ihmistä, sanoo kuolonuhrien määrää tutkinut Iraq Body Count -järjestö. Neljä viidestä kuolonuhrista on siviilejä.

Ulkomaat

Kuolonuhreja on laskettu siltä ajalta, kun Yhdysvallat miehitti Irakia. Viimeiset yhdysvaltalaiset taistelujoukot vedettiin pois Irakista joulukuussa.

Väkivalta oli julmimmillaan vuosien 2006 lopun ja 2008 lopun välillä. Tuolloin Irakissa riehui uskontoryhmien välinen koston kierre. Järjestö huomauttaa, että vuoden 2009 puolivälin jälkeen kuolonuhrien määrä ei ole laskenut.

Uhreista 79 prosenttia on siviilejä. Loput ovat yhdysvaltalaisia ja irakilaisia sotilaita sekä vastarintataistelijoita. Irakissa kuoli 4 474 yhdysvaltalaista sotilasta. Irakilaisia poliiseja on myös kuollut huomattavan paljon - 9 019. Poliiseja on menehtynyt erityisen paljon Bagdadissa.

Kuolonuhrien määrää selvitettäessä Iraq Body Count on huomioinut omien havaintojensa lisäksi Wikileaksin paljastamat irakilaiset ja yhdysvaltalaiset salaiset dokumentit, joista paljastuu kymmeniä tuhansia muuten piiloon jääneitä kuolemantapauksia.

Iraq Body Count sanoo, että vuoden 2011 aikana Irakissa kuoli väkivaltaisuuksissa 4 059 ihmistä. Irakin hallitus esittää, että kuolonuhreja olisi ollut vain 2 645.

Lähteet: AFP