Työministeri Lauri Ihalainen Lippos-valtuuskunnan johtoon

SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen yrittää vauhdittaa presidentinvaalikampanjaansa työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) vetoavulla. Lipponen arvostelee, että televisiokeskusteluita on hallinnut Timo Soinin määrittämä kysymyksenasettelu.

vaalit
Työministeri Lauri Ihalainen Helsingissä 2. tammikuuta.
Työministeri Lauri Ihalainen Helsingissä 2. tammikuuta.Yle

Presidenttiehdokas Paavo Lipponen on ärtynyt siitä, että hänen mielestään televisioväittelyissä on menty perussuomalaisten Timo Soinin ehdoilla. Esimerkkinä Lipponen käyttää Euroopan velkakriisiä.

- Minä toivon vaan, että agenda näissä debateissa ei olisi Timo Soinin agenda. Että kysytään ensimmäiseksi, että eivät kai vaan Suomen vastuut lisäänny. Pitäisi lähteä siitä, mikä on Suomen etu. Eli onko Suomen etu siinä, että tämä velkakriisi ratkaistaan ja millä tavalla se pitäisi ratkaista.

- Jos me olemme jo hyväksyneet, että tarvitaan pysyvä (vakaus)mekanismi, niin seuraava kysymys on kai se, miten saamme vakausmekanismin toimivaksi, Lipponen jatkaa. Eikö se ole Suomen intressissä, että vakausmekanismi saadaan toimintakykyiseksi? Ja sitten seuraava kysymys on se, miten se tehdään, mikä on Suomen osuus siinä.

Lipposen mukaan tämä asialista sopisi paremmin Suomen eurooppalaiseen linjaan.

Presidentinvaaleissa on Lipposen mielestä kysymys Suomen suunnasta.

- Jatkaako Suomi aktiivista kansainvälisen osallistumisen linjaa ja aktiivista osallistumista nimenomaan Euroopan unionin toimintaan, vaikuttamista sen ytimessä, rakentavasti, terveen kriittisesti vai lähdemmekö me vetäytymään tänne pohjan perukoille johonkin sellaiseen olotilaan, mistä olemme aikanaan halunneet päästä ulos silloin kun ratkaisimme kysymykset kylmän sodan päättyessä ja liittyessämme Euroopan unioniin.

Kuntauudistus tärkeä, eläkeiän nosto ei olennainen

Maanantaisessa tiedotustilaisuudessaan Lipponen piti tärkeimpänä saada ihmisiä enemmän töihin ja nuoria opiskelemaan aiempaa tehokkaammin.

Lipposen mielestä eläkeiän nosto ei ole olennainen kysymys yhteiskunnan rakenteellisisssa uudistuksissa. Tärkeämpänä hän pitää kuntauudistusta ja vahvoja peruskuntia.

Entinen SAK:n puheenjohtaja, nykyinen työministeri Lauri Ihalainen on lupautunut johtamaan Lipposen Pro Paavo -kansalaisvaltuuskuntaa.

- Tämä on tämmöinen henkinen tuki ja viesti siitä, että myöskin palkansaajat voisivat harkita, nyt kun valinnat ovat edessä, Paavo Lipposen äänestämistä. Ei tässä pelastajia ole, sanoo Ihalainen omasta roolistaan. Se on kansalaisten käsissä tämä asia. Halusin omalla esimerkilläni kertoa siitä, että Lipponen on hyvä ehdokas.

Lipposen tukijalistalla on myös SAK:n nykyinen puheenjohtaja Lauri Lyly sekä toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Lipposen kampanjan taustalla olevan Pro Paavo -valtuuskunnan varapuheenjohtajat ovat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, kirjailija Merete Mazzarella sekä Tampereen yliopiston kansleri Krista Varantola. Hämeen-Anttila johtaa myös alueellista Uudenmaan kansalaisvaltuuskuntaa. Mazzarella on ruotsinkielisten sosialidemokraattien kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtaja. Varantola johtaa Pirkanmaan kansalaisvaltuuskuntaa.

Klassisen musiikin edustajilta tukivetoomus

Lipposta tukee myös joukko klassisen musiikin edustajia omalla tukivetoomuksellaan. Oopperalaulaja, professori Monica Groop, oopperalaulaja Jorma Hynninen, kapellimestarit Hannu Lintu, Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste ovat vetoomuksessa mukana.

- Korkeatasoinen ja monipuolinen kulttuurielämä on olennainen osa maamme arkipäivää ja kansainvälistä näkyvyyttä, vetoomuksessa kirjoitetaan. Tuemme Paavo Lipposta, sillä luotamme hänen tahtoonsa ja kykyynsä toimia jatkossakin suomalaisen kulttuurin ja sivistysvaltion puolesta.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Hakahuhta