1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Darth Vader -miekkamestari kuollut

Olympiatason miekkailija ja elokuvien miekkamestari Bob Anderson on kuollut. Anderson esitti muun muassa Darth Vaderin taistelukohtaukset kahdessa alkuperäisessä Tähtien sota -elokuvassa. Hän kuoli uudenvuodenpäivänä englantilaisessa sairaalassa 89-vuotiaana.

Kuva elokuvasta Tähtien sota IV - Uusi toivo. Kuva: Lucasfilm

Bob Anderson asettui Darth Vaderin kypärään ja taisteli valosapelilla kohtaukset Imperiumin vastaiskussa ja Jedin paluussa. Vaderin äänenä oli James Earl Jones ja häntä näytteli 1,98m pitkä entinen painonnostaja David Prowse, mutta taistelukohtauksissa kypärän alla oli Bob Anderson.

- Prowse ei ollut hyvä miekkailija ja Bob ei saanut häntä tekemään liikkeitä. Onneksi Bob sitten vain puki puvun ylleen ja teki kohtaukset itse, sanoi Andersonin entinen avustaja Leon Hill.

Anderson oli jo noita kohtauksia näytellessään lähes 60-vuotias - ja useita tuumia Prowsea lyhyempi. Andersonin stunt-roolista ei juuri edes tiedetty, kunnes Luke Skywalkeria näytellyt Mark Hamill kertoi asiasta haastattelussa 1983.

Myös Bondeissa ja Sormusten herra -trilogiassa

Anderson myös koulutti Hollywoodin tähtiä miekkailun saloihin aina Errol Flynnistä Antonio Banderasiin saakka, viiden vuosikymmenen ajan.

Englantilaissyntyinen Anderson alkoi miekkailla jo hyvin nuorena. Hän liittyi ennen toista maailmansotaa kuninkaalliseen merijalkaväkeen opettaakseen miekkailua sotalaivoilla. Anderson edusti Britanniaa 1952 olympialaisissa ja useissa maailmanmestaruuskisoissa ja valmensi sen jälkeen Britannian maajoukkuetta vuosikymmeniä.

Andersonin ensimmäinen tähtivalmennettava oli Errol Flynn, jota Anderson valmensi Merten veijarit -elokuvaa varten 1952.

Anderson on työskennellyt lisäksi muun muassa useissa James Bond -elokuvissa, kuten Sean Conneryn tähdittämässä Salainen agentti 007 Istanbulissa (From Russia with Love, 1963) sekä myöhemmin Kuolema saa odottaa -Bondissa ( Die Another Day, 2002) sekä Zorro-elokuvissa ja Taru sormusten herrasta -trilogiassa.