Arhinmäki hyväksyy kansalaistottelemattomuuden

Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan Paavo Arhinmäen mielestä kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää tietyissä puitteissa. Arhinmäki muistuttaa, että yhteiskunta muuttuu vasta, kun joku uskaltaa nostaa esiin myös kiperiä kysymyksiä.

Paavo Arhinmäki A-studion presidenttitentissä. Kuva: YLE

Yleisradion vaalitentissä maanantaina istuneelta Arhinmäeltä kysyttiin, kannustaisiko tämä presidenttinä ihmisiä kansalaistottelemattomuuteen. Toimittaja muistutti, että Arhinmäki on itsekin välillä toiminut rajoja hipoen ja ollut jopa putkassa.

Arhinmäki painotti hyväksyvänsä kansalaistottelemattomuuden vain silloin, kun se ei loukkaa kenenkään fyysistä koskemattomuutta, paikkoja ei rikota ja tärkeitä asioita nostetaan esiin.

- Esimerkiksi Pohjois-Afrikan arabikevät oli omanlaista kansalaistottelemattomuutta, Arhinmäki pohti.

Arhinmäen mielestä on tärkeää, että politiikkaa ei tehdä vain eduskunnassa tai kaupunginvaltuustoissa.

- Ihmiset tekevät politiikkaa tekemällä kulutusvalintoja, boikotoimalla, osallistumalla mielenosoituksiin, valitsemalla joukkoliikenteen ja olemalla kasvissyöjä, itsekin kasvissyöjäksi tunnustautunut Arhinmäki kuvaili.

Yksityiselämänsä tiukasti poissa julkisuudesta pitävä Arhinmäki lupasi tentissä tuovansa perhettään enemmän julkisuuteen, jos tulisi valituksi presidentiksi.

Arhinmäki asettui hieman yllättävästi puolustamaan kilpakumppaniaan vihreiden Pekka Haavistoa, ja huomautti, että on kokenut ikäväksi sen, miten Haaviston puolisoa on riepoteltu julkisuudessa.

- Kyllä tässä pitäisi keskittyä enemmän ehdokkaisiin, eikä puolisoihin, Arhinmäki näpäytti.