Santorum ja Romney kilpailevat Iowan konservatiivien kannatuksesta

Yhdysvalloissa käynnistyy tänään ensi syksyn presidentinvaalien esivaalikamppailu. Istuva presidentti Barack Obama on demokraattien ehdokas ilman haastajia, joten mielenkiinto keskittyy yksinomaan republikaanien esivaalikisaan. Kirjeenvaihtajamme Olli-Pekka Sulasma seurasi republikaanien esivaalitaistoa keskilännessä Iowan osavaltiossa.

Ulkomaat
Rick Santorum
Entisen senaattorin Rick Santorumin kannatustrendi vaalien aattona osoittaa selvästi ylöspäin IowassaREUTERS

Entinen senaattori Rick Santorum on ehdokkaista ainoa, jonka kannatustrendi vaalien aattona osoittaa selvästi ylöspäin Iowassa. Vielä kymmenen päivää sitten hänen suosionsa näytti yksinumeroisia prosenttilukuja, nyt kannatus on yli 20 prosenttia.

Santorum on arvopoliitikko, joka vetoaa Iowan poikkeuksellisen iäkkääseen ja kristilliskonservatiiviseen äänestäjäkuntaan. Heidän joukossaan ns. evankeliset äänestäjät ovat turhautumiseen asti yrittäneet löytää suosikkiaan republikaanikandidaattien joukosta - esimerkiksi mielipidemittauksia johtava Mitt Romney ei kelpaa heille mormonitaustansa takia.

- En mitenkään voisi seistä Mitt Romneyn takana. En voisi tukea ketään, joka uskoo siihen, mihin mormonit uskovat, sanoo kampanjatilaisuuteen tullut Paul.

Santorum tahtoo muuttaa Obaman aikaansaannokset

Jerry ja Peggy Greenfield tapasivat Rick Santorumin viime kesänä. Heille Santorum on ollut ykkösehdokas siitä lähtien; hänen konservatiiviset arvonsa abortti- ja homokysymyksissä ja talouslinjansa miellyttävät.

- Talouskysymykset ja tarve pysäyttää liittovaltion tuhlaileva rahankäyttö on yksi syy, miksi olemme hakeutuneet Rick Santorumin kaltaisen ehdokkaan taakse. Olemme huolissamme sekä omasta että lastemme puolesta, vahvistaa Jerry Greenfield.

Jokainen kuudesta tässä vaiheessa varteenotettavasta ehdokkaasta uskoo olevansa se paras haastamaan ja kaatamaan Barack Obaman ensi marraskuussa. Santorum lupaa pyörtää paljon siitä, mitä Obama on neljän vuoden aikana saanut aikaan.

- Hankkiudumme eroon Obaman läpiajamasta terveysvakuutusohjelmasta, leikkaamme verotusta kauttaaltaan ja yksinkertaistamme yritysverotuksen, lupaa Rick Santorum, joka kampanjansa loppumetreillä on kohottanut myös ulkopoliittista rooliaan.

Iowa ei konservatiivisuutensa vuoksi ole erityisen hyvä ennustamaan sitä, kenestä lopulta tulee republikaanien ehdokas. Mutta se näyttää trendin: Mitt Romneya pidetään valtakunnallisesti vahvimpana, mutta jos Santorum onnistuu jopa päihittämään Romneyn täällä, hänen uskottavuutensa Romneyn ykköshaastajana kasvaa.

Iowan tulos selviää huomenna aamuyön tunteina niin sanotuissa valitsijamieskokouksissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Olli-Pekka Sulasma, Des Moines