1. yle.fi
  2. Uutiset

Moni korruptoitunut maa saa Suomelta kehitysapua

Kansainvälisen korruptiovertailun mukaan kuudessa Suomen kahdeksasta tärkeimmästä kehitysyhteistyömaasta esiintyy räikeää korruptiota. Viranomaisten mukaan kehitysyhteistyötä ei kuitenkaan tulisi lopettaa, sillä se on tehokkain tapa edistää maissa hyvää hallintoa.

Kotimaan uutiset

Vielä kylmän sodan aikaan kehitysyhteistyötä tehtiin geopoliittisista syistä.

- Rikkaat maat pitivät yllä mieleisiään hallituksia, ja silloin korruptio ja voitelu oli normaalia. Tavallaan siinä luotiin kehitysmaihin korruption kulttuuri, kertoo Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.

Vaikka nykyään kehitysyhteistyöhön annettuja varoja seurataan tarkasti, esiintyy Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaissa edelleen korruptiota. Transparency International -järjestön tutkimuksesta käy ilmi, että esimerkiksi Afganistanissa, Egyptissä, Keniassa ja Nepalissa esiintyy räikeää korruptiota.

- Kyllä korruptioon ehdottomasti puututaan, siihen meillä on nollatoleranssi. Mutta sitä ei käy kiistäminen, että korruptio on suuri ongelma niissä maissa, joissa me toimimme, sanoo ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Pasi Hellman.

Kehitysyhteistyö nähdään kuitenkin ennen kaikkea myös työkaluna, jolla korruptiota voidaan kitkeä.

- Kehitysyhteistyöllä pyritään siihen, että hyvän hallinnon ja korruption vastaisen toiminnan tila paranee kehitysmaissa, Hellman kuvailee.

Vaikka korruption valvominen on hankalaa, eivät viranomaiset sen takia lakkauttaisi kehitysyhteistyötä. Korruptiota mittaavan Transparencyn Suomen-osaston puheenjohtaja Pentti Mäkinen muistuttaa, että kehitysyhteistyöllä tuetaan kaikkein köyhimpiä ihmisiä.

- En haluaisi nähdä, että kehitystuen lopettaminen olisi ratkaisu, koska tuen lopettaminen voi pahimmillaan kohdistua juuri niihin jotka sitä tarvitsevat, eli siinä menee helposti lapsi pesuveden mukana.

Samoilla linjoilla on myös Kepan Mika Railo.

- Jos kehitysyhteistyö lopetetaan, niin silloin juuri ne kaikkein köyhimmät ihmiset kärsivät siitä kaikkein eniten. Korruptiota vastaan pitää ehdottomasti taistella, mutta kehitysyhteistyön lopettaminen ei ole siihen oikea keino.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna Saraste

Lue seuraavaksi