Iran kiistää sanktioiden vaikutukset valuuttaan

Iran kiistää, että ulkomaiden sanktioilla olisi vaikutusta sen valuuttaan. Iranin valuutan, rialin, arvo on noussut takaisin aiemmalle tasolleen maanantaisen pudotuksen jälkeen.

Rialin arvo putosi maanantaina 12 prosenttia, kertoivat tiedotusvälineet ja valuutanvaihtajat. Tiistaina sen suhde dollariin palautui ennalleen, ja dollarilla saa jälleen noin 17 000 rialia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama antoi lauantaina lainvoiman Irania vastaan kohdennetuille lisäpakotteille, minkä jälkeen rialin arvo putosi vähittäiskauppiaiden mukaan noin 15 500:een dollarilta.

Iranin ulkoministeriön tiedottajan mukaan arvon putoaminen ei ole yhteydessä pakotteisiin, koska heidän mukaansa ne eivät ole vielä edes tulleet voimaan. Iranin keskuspankki aikoo koota keskiviikkona asiantuntijoita keskustelemaan maan valuutan epävakaisuudesta.

Iranin heikentynyt taloustilanne on kuitenkin tehnyt elämän iranilaisille entistä tukalammaksi. Virallisten tietojen mukaan inflaatio laukkaa noin 19 prosentissa, vaikka asiantuntijat arvioivat sen paljon korkeammaksi. Ruoan ja energian hinta on kallistunut, ja asuntojen hinnat ovat nousseet noin neljänneksen viime viikkojen aikana.

Joidenkin mielestä myös Iranin uhkaukset sulkea Hormuzinsalmi ovat vaikuttaneet rialin epävakauteen.