Virolaiset kiistävät pilkanneensa Tarja Halosta

Viron televisiossa nähty sketsi Tallinnassa riehuvaa, jättikokoista Tarja Halosta kuvaavasta hahmosta on herättänyt vilkkaan keskustelun Suomenlahden molemmin puolin. Tv-ohjelman virolainen tuottaja kiistää väitteet, joiden mukaan ohjelma olisi pilkannut  Suomen presidenttiä.

viihde

Viron yleisradioyhtiön tuottamassa tv-ohjelmassa kuvattiin presidentti Halosen ja Viron pääministerin Andrus Ansipin kaksinkamppailua.

Teknisesti suuren maailman tyyliin tehty sketsi käynnistyy kertomuksella siitä, kuinka Viron vauraus on aina perustunut suomalaisten hyväksikäyttöön. Viime aikoina virolaiset ovat ottaneet suomalaisilta mm. vankilapaikkoja, sekä leivänpaloja erityisesti lääkäreiden ja rakennusmiesten pöydistä. On vain ajan kysymys, milloin virolaisten on maksettava synneistään.

Tallinnan pilvenpiirtäjien välistä työntyy kaupunkiin Tarja Halosta kuvaava jättiläinen. Hän moukaroi taloja ja popsii suuhunsa ihmisiä. Tallinnalaiset ovat paniikissa.

Kaupungin toiselta laidalta astelee paikalle virolaisen miehen kansallispukuun sonnustautunut pääministeri Andrus Ansip. Hän pudistelee päätään suomalaisen toimille ja pian syntyy kaksinkamppailu. Presidentti Halonen heittää Ansipin vasten pilvenpiirtäjää. Rakennus sortuuu aivan kuten World Trade centerin kaksoistornit New Yorkissa aikoinaan.

Aseina kirkontorni ja vapauden risti

Lopputaistelu käydään Tallinnan vapauden aukiolla. Tasavallan presidentti Halonen käy taistoon kirkon tornin avulla ja Ansip sieppaa Vapauden patsaan sisältä löytyvän miekan. Taisto päättyy Ansipin voittoon.

Uudenvuoden aattona Viron televiossa näytetty sketsi loppuu toteamukseen, että niin kauan kuin Viroa hallitsee jättiläis-Ansip ja niin kauan kuin vapauden aukiolla loistaa hänen ylväs miekkansa, Kalevien voimakas kansa säilyy ja kotimaa pysyy kalliona.

Vastaanotto ristiriitaista

Virossa uuden vuoden sketsi on luonnollisesti otettu vastaa ristiriitaisesti. Onko kyseessä huumori vai teinipoikien temppuilu, kysellään lehtiartiikkeleissa.

Sketsiohjelman tuottaja Eerik Moora ei ole yllättynyt roisin tv-pätkän herättämästä huomiosta.

Hänen mukaansa Suomessa on ymmärretty se, ettei kyseessä ole suinkaan Suomen presidentin pilkkaaminen. Mooran mukaan on myös vaikea sanoa miten sketsi pitäsi tulkita. Jokainen saa tulkita sen vapaassa maassa miten haluaa, toteaa Moora Yle Uutisille.

Joka tapauksessa sketsistä on tullut Virossa ja Suomessakin suuri You Tube –hitti, joka naurattaa ja kerää kehuja teknisestä tasostaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Risto Vuorinen, Viro