"Luottamuksen palauttamisesta euroalueella ei mitään merkkejä"

Euromaat tarvitsevat tänä vuonna rahoitusta useita satoja miljardeja euroja. Valtiovarainministeriössä ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa työskennelleen Peter Nybergin mukaan ei ole kuitenkaan edes merkkejä siitä, että luottamus rahoitusmarkkinoilla olisi palautumassa.

velkakriisit
Peter Nyberg

Nybergin mielestä eurokriisin velloessa Euroopassa on keskitytty enemmän EU:n yhtenäisyyteen kuin velkakriisin hoitamiseen.

Nyberg itse on seurannut eurokriisiä näköalapaikalta. Suomen Pankissa, valtionvarainministeriössä ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa työskennellyt asiantuntija pyydettiin taannoin myös Irlantiin kirjoittamaan reseptiä maan talouskriisiin.

Irlanti alkaa päästä jo jaloilleen, mutta muualla Euroopassa pelataan aikaa. Perusongelmaan eli rahoitusmarkkinoiden luottamukseen palauttamiseen ei ole mitään ratkaisua.

- Toistaiseksi se ei ole onnistunut, eikä ole mitään merkkejä että se olisi onnistumassakaan.

Pankkijärjestelmä siivouksen tarpeessa

Euroopan velkakriisi on saanut syventyä kohta kaksi vuotta, mutta Nyberg väittää päättäjien keskittyvän kriisin ratkaisemisen sijasta johonkin aivan muuhun.

- Eurooppa om keskittynyt integraatioon eikä kriisin ratkaisuun. Se on vaarallista

Kriisikierteen katkaiseminen vaatisi niin valtioiden kuin yksityistenkin velkojen vähentämistä. Se puolestaan vaatisi pankkijärjestelmän perusteellista siivoamista.

- Eurooppalaista pankkijärjestelmää on tervehdytettävä pääomittamalla ja muuten. Se on iso työ, jota ei vielä aloitettu.

EU:lla ristiriitaisia toiveita

Suomenkin hallituksessa toivotaan auttavaa kättä Euroopan ulkopuolelta ja joulun alla päätettiinkin lisärahoituksesta Kansainväliselle valuuttarahastolle.

IMF:n on toivottu vahvistavan otettaan kriisin ratkaisussa. Mutta IMF:ltä on turha odottaa avokätisyyttä kun samalla Euroopassa halutaan päätösvalta pitää omissa käsissä.

Nyberg arvioikin että EU pyrkii kohentamaan uskottavuuttaan sijoittajien silmissä IMF:n leimalla.

Lähteet: YLE Uutiset