Lipposen ilmastomuutosvastaus herätti huomiota Facebookissa

Facebookissa on herättänyt huomiota SDP:n presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen vastaus ilmastonmuutostutkimusta koskevaan kysymykseen Skepsis ry:n ja Humanistiliiton presidenttikyselyssä. Lipponen vastasi olevansa jokseenkin samaa mieltä, kun ehdokkailta kysyttiin kantaa väitteeseen "Kansainväliset ilmastotutkijat ovat vakavasti vääristelleet tutkimustuloksiaan".

vaalit
Yksityiskohta Skepsis ry:n ja Humanistiliiton vaalikyselysivustolta.
YLE Uutisgrafiikka

Skeptikkojen tieteellinen yhdistys Skepsis ja Humanistiliitto kysyivät ehokkaiden mielipidettä 18 tieteen ja etiikan aihepiirin kysymykseen, jotka on koottu toissa vuoden Tiedebarometristä.

Tiistai-iltapäivään mennessä sivuilla oli julkaistu Lipposen vastausten lisäksi vihreiden Pekka Haaviston, keskustan Paavo Väyrysen ja kristillisdemokraattien Sari Essayahin vastaukset.

Väitteeseen "Kansainväliset ilmastotutkijat ovat vakavasti vääristelleet tutkimustuloksiaan" Haavisto ja Väyrynen vastasivat, että he ovat jokseenkin eri mieltä. Essayah sanoi olevansa täysin eri mieltä.

Väitteeseen "Ns. ilmastoskeptikot levittävät harhaanjohtavaa tietoa" Lipponen ja Väyrynen vastasivat, että he ovat jokseenkin eri mieltä. Essayah sanoi olevansa jokseenkin samaa mieltä. Haavisto vastasi "vaikea sanoa".

Lipponen: Tieteellisiä asioita on voitava epäillä

Paavo Lipponen perusteli tiistai-iltana YLE Uutisille vastaustaan niin, että tieteellisiä asioita pitää voida epäillä.

- Vaalikone antaa vaihtoehtoja, minun mielipiteeni eivät ole jyrkkiä. Tällaisia nämä vaalikoneet ovat, Lipponen kommentoi.

Lipposen mielestä hänen saavutuksensa ympäristöasioissa kestävät vertailun muihin ehdokkaisiin. Lipponen huomauttaa, että hän kävi viimeksi tänään tiistaina junalla vaalitilaisuudessa Järvenpäässä.

Lipponen muistuttaa, että IPCC:n eli Kansainvälisen ilmastopaneelin lukujen epäselvyyksistä on käyty keskustelua.

Aiemmin tiistaina Lipposen kampanjasivuilla Facebookissa puhuttiin väärinkäsityksestä.

- Koska erään vaalikyselyn vastausten perusteella on syntynyt väärinkäsitys Paavo Lipposen näkemyksestä ilmastonmuutokseen liittyen, selvennettäköön että Lipponen pitää ilmastonmuutosta vakavana asiana, kampanjasivujen päivityksessä kirjoitetaan.

Väyrynen uskoo telepatiaan

Keskustan ehdokas Paavo Väyrynen ei usko ilmastontutkijoiden vääristelleen tutkimustuloksiaan, sen sijaan hän uskoo telepatiaan. Myös homeopatia on Väyrysen mielestä tehokas tapa hoitaa sairauksia.

Väitteeseen "Vaikka homeopatialla ei ole lääketieteen tunnustusta, on se tehokas tapa hoitaa sairauksia" hän on vastannut olevansa jokseenkin samaa mieltä, samoin väitteeseen "Telepatia on todellinen ilmiö, vaikka sitä ei ole voitu tieteen keinoin todentaa".

Väyrynen ei myöskään tyrmää suoralta kädeltä ufo-havaintojen todenperäisyyttä. Vaikea sanoa, vastaa Väyrynen väitteeseen siitä, että ulkoavaruudesta olisi tullut vieraita maahan. Väyrynen antaa mahdollisuuden myös kansanparantajille. Väitteeseen "Ns. kansanparantajat omaavat tietoja ja taitoja, joita lääketieteellä ei ole " hän vastaa niin ikään "vaikea sanoa".

Vaikka homeopatia voi Väyrysen mielestä olla tehokas tapa hoitaa sairauksia, hän ei usko, että luontaislääkkeet olisivat apteekkilääkkeitä tehokkaampi tapa hoitaa sairauksia.

Haavisto ja Essayah torjuvampia

Vihreiden Pekka Haavisto suhtautuu varovaisesti homeopatiaan ja kansanparantajiin. "Vaikea sanoa", vastaa hän niitä koskeviin väitteisiin. Luontaislääkkeiden paremmuuden perinteisiin lääkkeisiin verrattuna Haavisto torjuu.

Haavisto ei myöskään usko ufo-havaintojen todenperäisyyteen.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ei usko kansanparantajien tai homeopatian voimaan. "Täysin eri mieltä" on hänen vastauksensa. Myös ufo-havainnot ja telepatia saavat Essayahilta täystyrmäyksen.

Lähteet: YLE Uutiset