Israel ja palestiinalaiset tunnustelivat rauhaa

Israelin ja palestiinalaisten päärauhanneuvottelijat tapasivat tiistaina kasvotusten ensi kertaa vuoteen. Israelin Jitzhak Molcho ja palestiinalaishallinnon Saeb Erekat keskustelivat Jordaniassa Ammanissa. Jordanian ulkoministeri kuitenkin sanoi, että keskusteluissa ei päästy merkittävään läpimurtoon.

Ulkomaat
Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat
EPA/ ATEF SAFADI

Molcho ja Erekat tapasivat ensin kansainvälisten diplomaattien läsnäollessa iltapäivällä. Tapaamiseen osallistui myös niin sanotun Lähi-idän kvartetin edustajia. Rauhansuunnitelmaa hiovaan kvartettiin kuuluu EU, YK, Venäjä ja Yhdysvallat.

Tämän jälkeen neuvottelijat tapasivat kahden kesken Jordanian ulkoministerin Nasser Judehin isännöimässä tilaisuudessa. Judeh kuitenkin sanoi tapaamisen jälkeen, että neuvotteluissa ei päästy merkittävään läpimurtoon, mutta että niitä käytiin positiivisessa hengessä. Neuvotteluja on myös päätetty jatkaa, hän lisäsi.

Neuvottelut Lähi-idän rauhasta katkesivat syyskuussa lähes puolitoista vuotta sitten - silloin Israel alkoi rakentaa uusia siirtokuntia alueille, jotka olivat olleet rakennuskiellossa.

Palestiinalaiset uhkaavat turvallisuusneuvostolla

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi tiistaina keskustelujen alla, että palestiinalaiset olisivat valmiita rauhanneuvotteluihin, jos israelilaiset hyväksyvät heidän ehtonsa. Palestiinalaisten ehdoton vaatimus on, että siirtokuntien rakentaminen lopetetaan.

Neuvotteluissa pitäisi palestiinalaisten mukaan saada edistystä tammikuun 26. päivään mennessä. Jos keskustelut eivät edisty, palestiinalaisilla on suunnitelma valmiina.

- Olemme valmiita toimiin. Emme paljasta keinoja vielä, mutta voin sanoa, että ne ovat vaikeita, Abbas muotoili.

Palestiinalaiset ovat tiettävästi valmiita aloittamaan massiivisen Israelin vastaisen poliittisen kampanjan, jossa kiistoja käsiteltäisiin mm. YK:n turvallisuusneuvostossa ja Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kiitteli tiistaina osapuolia tärkeästä askeleesta neuvotteluyhteydessä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, YLE Uutiset