Maailman ruoan hinta pysyy korkeana

Maailman ruoan hinta pysyy korkeana, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön uusi johtaja varoitti tiistaina. Ruoan korkean hinnan vuoksi Etelä-Somalian nälänhädälle tai Pohjois-Afrikan levottomuuksille ei todennäköisesti nähdä loppua vuonna 2012.

Ulkomaat
Naiset hakevat vettä Punaisen Ristin vesipisteeltä.
Naiset hakevat vettä Punaisen Ristin vesipisteeltä Koillis-Keniassa. Afrikan sarvessa kuivuudesta ja nälänhädästä kärsii noin kolmetoista miljoonaa ihmistä.The Red Cross/ EPA

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön johtaja Jose Graziano da Silvan mukaan ei ole olemassa mitään yksinkertaista keinoa lyödä nälänhätää. Kun levottomuudet etenkin Syyriassa jatkuvat, tekee se työstä entistä vaikeampaa, da Silva sanoi.

YK:n odotusten mukaan ruoan hinnan ei pitäisi nousta, eikä tippua. Joitakin hinnan alennuksia on luvassa, mutta ei mitään radikaalia. Epävakaisuus jatkuu, da Silva kertoi.

Elintarvike- ja maatalousjärjestön uusi johtaja kertoi Afrikan mantereen olevan hänen päähuolenaiheensa. Sen valtioista Somaliaa, Djiboutia, Etiopiaa ja Keniaa koettelee parhaillaan yksi vuosisadan pahin kuivuusjakso, joka on johtanut ihmisten aliravitsemukseen ja ruokapulaan.

YK:n mukaan yli 13 miljoonaa ihmistä kärsii nälänhädästä Afrikassa.

Lähteet: AFP