Öljykaupungin poikkeustila jatkuu

Kazakstanin Zhanaozenin kaupungin poikkeustilaa on tänään keskiviikkona pidennetty tammikuun loppuun saakka. Viikko ennen joulua Kaspianmeren rannalla sijaitsevaan öljykaupunkiin julistettiin 20 päivän poikkeustila. Lakkoilevien öljytyöläisten ja poliisin välisissä mellakoissa kuoli sitä ennen 16 ihmistä.

Ulkomaat
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ollut vallassa vuodesta 1991 lähtien. Valokuva on vuodelta 2010.
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ollut vallassa vuodesta 1991 lähtien. Valokuva on vuodelta 2010. Ian Langsdon / EPA

Poikkeustilan oli määrä päättyä huomenna torstaina. Yksinvaltaisesti hallitseva presidentti Nursultan Nazarbajev ei ole kertonut syytä poikkeustilan jatkamiselle. Poikkeustilan aikana mielenosoitukset on kielletty ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa.

Nazarbajeviä on syytetty hitaasta reagoinnista mellakointiin. Presidentti puolestaan on syyttänyt energiayhtiöiden johtoa kyvyttömyydestä ratkaista ongelmia. Eräät johtohenkilöt ovat sittemmin saaneet potkut.

Öljyalan työntekijät olivat lakkoilleet kuukausia öljyvaroistaan tunnetulla Kaspianmeren alueella. Lakot sattuivat samaan aikaan, kun maassa juhlitaan 20-vuotista itsenäisyyttä.

Kazakstan on tähän asti markkinoinut itseään sijoittajille rauhan tyyssijana Keski-Aasiassa.

Lähteet: AFP