Kotimaisen elokuvan vuosi 2011 jäi keskinkertaiseksi

Kotimaisen elokuvan kävijämäärät romahtivat viime vuonna edelliseen huippuvuoteen verrattuna. Elokuva-alan mukaan tämänsuuntainen vaihtelu on normaalia, mutta esimerkiksi dokumenttituotannon vähyyttä selitetään rahoituksen epävarmuudella.

kulttuuri
Maalaus jossa sivuvaunumoottoripyörä kiitää karussa maisemassa.
Iron Skyn karua maisemaa.Jussi Lehtiniemi/ironsky.net

Vuoden kymmenen katsotuimman elokuvan joukkoon mahtui vuonna 2011 vain yksi suomalainen elokuva: Vares ja Pahan suudelma. Vaikka mukana tänä vuonna oli myös vähän yli 100 000 katsojaa vetänyt Aki Kaurismäen Le Havre, kotimaisten elokuvien katsojaluvut putosivat selvästi edellisvuodesta - joka tosin olikin kotimaisen elokuvan huippuvuosi.

- Edellinen vuosi oli poikkeuksellisen hyvä, 27 prosenttia oli kotimaisen elokuvan osuus nähdyistä elokuvista, kun taas edellinen vuosi oli 15 prosenttia, ja nyt liikumme varmaan siellä 15 prosentin luokassa taas, sanoo elokuvien suurimman levittäjän Finnkinon markkinointijohtaja Reijo Jämes.

Elokuvavuodesta jäi myös elokuva-arvostelijalle mieleen vain vähän huippukohtia.

- Se hirvittävä keskinkertaisuus oikeastaan jäi mieleen, oli keskinkertainen elokuvavuosi kertakaikkiaan. Siellä oli ehkä puolisen tusinaa leffaa, joita ihan oikeasti suosittelen, sanoo toimittaja ja elokuvakriitikko Esko Rautakorpi.

Dokumenttielokuvan huono vuosi

Poissa olivat myös edellisvuoden dokumenttihitit kuten Reindeerspotting ja Miesten vuoro. Dokumenttielokuvien tuotanto kärsi siitä, että dokumenttien suurin ostaja, Yleisradio, oli epävarma rahoituksestaan. Tämä teki hallaan pienemmille tuotannoille, sanoo Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn.

- Yle - johtuen tästä poliitikkojen vitkastelusta - puolitti elokuvien ostoon tarkotetut rahat, mikä näkyy erityisesti dokumenttien ja lyhytelokuvien puolella.

Toisaalta Suomen elokuvasäätiössä halutaan tietenkin uskoa, että pienetkin katsojaluvut merkitsevät.

- Elokuva-alalla on tapana sanoa, että vuodet eivät ole veljiä. Ja vaikka jokainen elokuva ansaitsisi suuret kävijämäärät, näitä elokuvia katsotaan sitten myöhemmin esimerkiksi televisiossa, sanoo Krohn.

Elokuva-ala odottaa hyvää vuotta 2012

Tälle vuodelle odotukset ovat edellistä korkeammalla. Elokuva-ala arvioi, että vuodenvaihteessa ensi-iltansa saanut Varasto, Varekset ja Risto Räppääjä vetävät hyvin väkeä.

- Ensi vuodelta odotan tietenkin Iron Skyta, mitä se mahtaa olla, kun tehdään elokuva natseista kuun piemeällä puolella. Ja Juoppohullun päiväkirjaa odottaa varmaan joka toinen suomalainen. Ja Aku Louhimiehen Vuosaari-elokuva, episodielokuva vuosaarelaisten elämästä, kuulostaa hyvältä, mainitsee elokuva-arvostelija Esko Rautakorpi alkuvuoden tärpeiksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu Nurmio