Yhdysvallat: Pysymme Persianlahdella Iranin uhkailusta huolimatta

Yhdysvallat vannoo pitävänsä sotakalustoaan Persianlahdella Iranin uhittelusta huolimatta. Iran on uhannut vastatoimilla, jos Persianlahdelta poistunut yhdysvaltalainen lentotukialus yrittää palata lahdelle. Yhdysvallat sanoo Iranin uhittelun kertovan maan sisäisistä vaikeuksista.

Ulkomaat
Lentokoneita lentotukialuksen kannella.
Lentotukialus USS John C. Stennis vierailulla Etelä-Koreassa 2009.EPA/JEON HEON-KYUN

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan maan laivaston on päästävä kulkemaan Hormuzinsalmen läpi, jotta se voi kuljettaa tarvikkeita Persianlahdella oleville osastoille.

- Joukkojen sijoittaminen alueelle jatkuu, kuten se on jatkunut jo vuosikymmenten ajan, sanoo Pentagonin lehdistösihteeri George Little.

Yhdysvallat arvioi Iranin uhittelun kertovan siitä, että kansainväliset pakotteet ovat alkaneet purra ja tukaloittaa Iranin asemaa.

- He yrittävät kääntää huomion pois heidän omista vaikeuksista maansa sisällä, sanoo ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nuland.

Yhdysvallat myös painottaa, ettei se hae yhteenottoa Iranin kanssa kiistan takia. Yhdysvaltain hallinto haluaa "pudottaa lämpötilaa", kuten se asian ilmaisi.

Yhdysvaltojen mukaan sen kuljetukset Hormuzinsalmessa ovat kansainvälisten lakien mukaisia, ja se sanoo olevansa sitoutunut suojelemaan merenkulun vapautta.

Yhdysvallat antoi lausuntonsa muutama tunti sen jälkeen, kun Iran uhitteli sitä lentotukialuksensa liikkeistä.

- Neuvon, suosittelen ja varoitan heitä (Yhdysvaltoja), ettei lentotukialusta yritettäisi lähettää takaisin Persianlahdelle. Meillä ei ole tapana varoittaa useammin kuin yhden kerran, prikaatikenraali Ataollah Salehi sanoi Iranin puolivirallisen uutistoimiston Farsin mukaan.

Yhdysvaltain 5. laivastoon kuuluva lentotukialus John C. Stennis poistui Persianlahdelta joulukuun 27. päivä yhdessä ohjushävittäjä Mobile Bayn kanssa. 5. laivaston tukikohta on Persianlahdella Bahrainissa, Iranin rannikkoa vastapäätä.

Uutistoimistot kertoivat tuolloin, että Iranin tiedustelukone valokuvasi tukialuksen liikkeitä samaan aikaan, kun Iranin laivasto järjesti alueella sotaharjoituksen. Filmi esitettiin Iranin televisiossa. Maan johto vakuutti samalla, että se valvoo tarkasti lähialueellaan liikkuvien sota-alusten liikkeitä.

5. laivaston mukaan tukialuksen siirtyminen Arabianmerelle oli suunniteltu toimi. Tukialus avustaa Yhdysvaltain armeijan toimintaa Afganistanissa, laivasto kertoo.

Iranin uhkaus lisää konfliktin uhkaa Persianlahdella. Eilen maanantaina Iran testasi useita ohjustyyppejä, joita voidaan käyttää mm. merisodankäynnissä.

Iran on uhannut katkaista laivaliikenteen Persianlahden suulla, Hormuzinsalmessa, mikäli EU aloittaa Iraniin kohdistuvan öljykaupan saarron. Hormuzinsalmen kautta kulkee 40 prosenttia maailman öljykuljetuksista. EU harkitsee saartoa, koska Iranin epäillään valmistelevan ydinasetta. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se tule sallimaan Hormuzinsalmen sulkemista.

Iranin uhittelu lienee myös haaste presidentti Barack Obamalle, joka pyrkii varmistamaan jatkokauden maansa presidenttinä.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset