Aamun lehdet

Koulutytön kuoliaaksi ajanut rattijuoppo herättää raivoa.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Suojatietä ylittänyt 11-vuotias tyttö kuoli tiistai-iltana, kun rattijuoppo ajoi hänen päälleen Helsingin Viikissä. Ilta-Sanomien kysymykseen vastanneista 96 % on sitä mieltä, että rattijuoppojen rangaistuksia tulisi kiristää ja raivoissaan on myös lehden rikostoimittaja Hannes Markkula. Markkula vaatii kolumninsa otsikossa rattijuoppoja rautoihin ja muistuttaa, että tytön kaatokännissä kuoliaaksi ajanut 25-vuotias ei ollut ensi kertaa asialla vaan hän oli kärynnyt ratista monta kertaa aiemmin.

”Tällaiset ihmiset täytyy poistaa liikenteestä vaikka väkisin”, Markkula toteaa ja vaatii ihmisen yli ajaneelle rattijuopolle tuntuvaa vankeutta harkitun murhan kaltaisesti ja ajo-oikeuden poistamista pysyvästi.

(siirryt toiseen palveluun)Iltalehdessä (siirryt toiseen palveluun) taas todetaan tapauksen osoittaneen, että alkoholismi ei ole vain puliukkojen ja myöhempään keski-ikään ehtineiden sairaus. Britanniassa katkaisuhoidossa on jopa 10-vuotiaita ja Ruotsissa rattijuoppoudesta kärynneet passitetaan nopeasti hoitoon. Suomessa taas alkoholismin hoito on Iltalehden sanoin surkeassa jamassa.

”A-klinikkasäätiön monopolin murtuessa tilalle ovat tulossa ylikansalliset terveysalan yritykset. Hoitoa tarjoavilta laitoksilta, järjestöiltä ja yrityksiltä on vaadittava näyttöä toiminnan tehokkuudesta ehtona julkiselle rahoitukselle.”

Alueellistaminen ei tuonut säästöjä

Hallitus aikoo ratkaista maaliskuussa, onko nykymuotoista alueellistamista järkevää jatkaa. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan laskelmiin perehtynyt (siirryt toiseen palveluun)Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) on sitä mieltä, että ei.

Alueellistamisen myötä valtion menot ovat kasvaneet, eikä sillä ole ollut juuri vaikutusta maakuntien talouteen. Säästöjä ei ole tullut, koska työntekijällä on ollut oikeus siirtyä toiseen virastoon, jos hän ei ole halunnut muuttaa oman virastonsa mukana pois pääkaupungista.

Uusia työpaikkoja on kerännyt Hämeenlinna, mutta sekään ei ole saanut kaupunkiin uusia veronmaksajia sillä virkamiehet pendelöivät Hämeenlinnaan Helsingistä. Pohjois-Suomessa vain Rovaniemi on saanut tuntuvasti uusia työpaikkoja, kun pahimman työttömyyden kanssa kamppaileva Kainuu on jäänyt nuolemaan näppejään.

Suomi aloitti alueellistamisen Aamulehden mielestä auttamattomasti liian myöhään, siinä vaiheessa kun väki jo valui kohti etelää. Tavoitetta sinänsä pidetään Tampereellakin hyvänä ja lähivuosina alueellistamiselle olisi sikäli otolliset ajat, että niin moni Helsingin virkamies jää eläkkeelle.

Tiukka taistelu maailman ykkösjohtajan paikasta

Yhdysvaltain presidentti on maailman vaikutusvaltaisin demokraattisen maan johtaja, siksi republikaanien esivaaleja seurataan meilläkin. Republikaaneilla olisi periaatteessa kaikki mahdollisuudet Obaman kaatamiseen, koska maan talous on sekavassa tilassa, kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun)Ilkka (siirryt toiseen palveluun). Republikaanit ovat kuitenkin aatteellisesti nykyään niin hajallaan, että heidän on vaikea löytää kokoavaa vastaehdokasta.

Yhä useammat republikaanipuolueen sisällä laskevat, että Mitt Romneylla on Obaman lyömiseen paremmat mahdollisuudet kuin jyrkillä oikeistoehdokkailla, kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun)Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehti tulkitsee kuitenkin, että ”kuivakan ja vakaumuksissaan häilyvän” Romneyn on vaikea temmata taakseen uusia äänestäjiä.

Republikaanien esivaaleissa korostuvat heille tärkeät kysymykset moraalista, uskonnosta ja liittovaltion vallasta, mutta taistelu Obamaa vastaan käydään taloudesta ja työpaikoista.

”Kun Obama ei enää ilkeä puhua unelmista ja toivosta, hänen vaalikampanjansa ennustetaan rakentuvan puolustusasentoon. Hän voi syyttää republikaaneja lainsäädännön umpikujasta ja muutosten hitaudesta.” Helsingin Sanomat ennakoikin syksyn vaalitaistelusta kiukkuista.

Lähteet: Yle Uutiset