Kiina karsi tv:n viihdeohjelmia reippaalla otteella

Kiina on karsinut television liiallista viihdetarjontaa niiden länsimaisuuden takia. Uutistoimisto Xinhuan mukaan sateliittikanavat ovat vähentäneet jopa kaksi kolmasosaa viihdeohjelmistaan maan hallituksen kampanjan myötä.

viihde

Kiinan radio-, elokuva- ja televisiotoimintaa valvovat viranomaiset aloittivat kampanjan tv:n liiallista viihdetarjontaa vastaan lokakuussa. Maan yli 30 satelliittikanavalle asetettiin tiukat ehdot. Tammikuun alusta alkaen ne ovat voineet esittää vain kaksi viihdeohjelmaa viikossa ja korkeintaan puolitoista tuntia yhden illan aikana parhaaseen katseluaikaan.

Kampanjalla on haluttu raivata tilaa tv-ohjelmille, jotka esittelevät perinteisiä kiinalaisia ja sosialistisia arvoja. Kiinan presidentti Hu Jintao on sanonut, että maan omaa kulttuurituotantoa on vahvistettava, jotta länsimaiset vaikutteet eivät iskostuisi liikaa maan kulttuuriin ja ideologiaan.

Vuodenvaihteen jälkeen tv-kanavien viihdeohjelmat ovat vähentyneet 126:sta 38:an. Ruudusta on poistettu eniten kykykilpailuja sekä tosi-tv-ohjelmia. Myös monet talk showt sekä huonoa makua edustavaksi katsotut saippuasarjat on lopetettu. Kaikkea viihdetarjontaa uudet määräykset eivät kuitenkaan ole televisiosta poistaneet. Esimerkiksi erittäin suositut deittiohjelmat ovat saaneet jatkoa kanavien ohjelmistoissa.

Kiinassa on eniten tv-katsojia maailmassa. Televisiota katsoo maassa arviolta 95 prosenttia sen 1,3 miljardista asukkaasta.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset