Thor Libertyn kapteenille ja yliperämiehelle syyte laiminlyönnistä lastauksessa

Rahtialus Thor Libertyn kapteeni ja yliperämies saavat Suomessa syytteen ainakin puutteellisesta räjähdysainelastauksesta. Sen sijaan esitutkinta Patriot-ohjusten kauttakulku-asiakirjojen puutteellisuuksista on yhä kesken ja kestää vielä viikkoja. Epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaa
Ohjusalus satamassa.
YLE Kymenlaakso

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan räjähdysainelastauksen osalta laivan päällystön olisi pitänyt tajuta, että räjähteiden pakkaaminen pelkkiin pahvilaatikoihin ei täytä turvallisen rahdin vaatimuksia. Lastina oli 158 tonnia pikriitti-räjähdysainetta.

- Kyse on aluksen kuormaamisesta puutteellisella tavalla. Räjähdysaineet olivat pakattuina pahvilaatikoihin, vaikka niiden olisi pitänyt olla suljettuina erillisiin kontteihin, Hämäläinen kertoo YLE Uutisille.

Edessä sakkojuttu ilman läsnäolopakkoa

Kapteenin ja yliperämiehen maastapoistumiskielto on purettu. Miehet ja laiva saavat poistua Suomesta viranomaisten puolesta vaikka saman tien.

Juttua puidaan aikanaan Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Kuinka ihmeessä syytteen saaneet ukrainalaismiehet saadaan maailmalta Suomeen käräjille?

- Heidät on haastettu oikeuteen sellaisella uhalla, että asia voidaan ratkaista poissaolosta huolimatta. Heidät voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Eli käytännössä edessä on pikkusakkojuttu?

- Olettaisin, että jos tuomio aikanaan tulee, kyse sakkorangaistuksesta.

Maastavientirikosjutun esitutkinta jatkuu

Esitutkinta Patriot-ohjusten kauttakulku-asiakirjojen puutteellisuuksista sen sijaan on yhä pahasti kesken ja kestää vielä viikkoja. Kauttakulkulupaa koskeva syyteharkinta tehdään erikseen myöhemmin.

Pääasiassa kyse on siitä, että laivan asiakirjoista ei ole löytynyt lupaa 69 Patriot-ohjuksen kauttakulkuun Suomen aluevesien kautta.

Asiakirjojen hankkimisesta vastaavien henkilöiden lopullinen nimeäminen vie aikaa. Suomen tulli on pyytänyt asiasta lausuntoja usealta taholta.

Onko paperisotkusta tulossa toinen pikkusakkokäräjöinti?

- Siihen en ota mitään kantaa. Esitutkinta on kesken, valtionsyyttäjä Hämäläinen toppuuttelee.

Jotakin asioiden mittakaavoista kuitenkin kertoo se, että pohjimmiltaan kyse oli kahden suvereenin valtion - Saksan ja Etelä-Korean - laillisesta asekaupasta. Lisäksi Suomen hallitus antoi eilen ohjuksille kauttakulkuluvan mukisematta takautuvasti.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä