Ohjuslaiva matkaan tänä yönä

Thor Liberty -alus pääsee lähtemään Kotkasta loppiaisen vastaisena yönä. Alus on tilannut luotsilta lähdön satamasta neljältä aamuyöllä. YLE Uutisten tietojen mukaan ennen lähtöä alukseen on lastattu tullin takavarikossa olleet 69 Patriot-ohjusta ja uudelleen pakatut räjähteet.

Kotimaa
M/S Thor Liberty -alus Kotkan satamassa.
M/S Thor Libertyn rakettikonteista löytyi sotilasräjähdettä.YLE Kymenlaakso

Torstaina alukseen lastattiin myös muun muassa paperikoneen osia.

Myös aluksen päällikkö ja perämies voivat lähteä aluksen mukana, koska poliisi purki torstaina heidän matkustuskieltonsa. He joutuvat kuitenkin syytteeseen ainakin räjähdelastin puutteellisesta lastauksesta.

Alus pyäsytettiin Kotkan satamaan joulukuun puolivälissä, koska lastina olleita räjähteitä ei ollut pakattu oikein. Samalla selvisi, että aluksessa oli 69 Patriot-ohjusta. Niiden kuljetukseen Suomen kautta ei ollut lupaa ja ohjukset takavarikoitiin.

Valtioneuvosto myönsi ohjuksille kauttakuljetusluvan keskiviikkona. Suomalaisten viranomaisten mukaan räjähteisiin ei tarvita lupaa. Räjähde on pikriittiä ja sitä on noin 160 tonnia.

Tutkinta jatkuu

Tutkinta jatkuu, mutta tullin rikostorjuntapäällikkö Petri Lounatmaa ei kerro esimerkiksi kenelle räjähde kuuluu tai minne se matkalla.

Puolustusministeriö ja ulkoministeriö ovat tulkinneet niin, että räjähdysaineet eivät ole puolustustarvikkeita, vaan ns. kaksikäyttötuotteita, jotka eivät tarvitse Suomen viranomaisten vientilupia.

Kaksikäyttötuotteella tarkoitetaan listattuja tuotteita, joilla on siviilikäyttöön oleva tarkoitus, mutta ei ainoastaan.

- Niitä voidaan käyttää myös sotilaallisiin tarkoitusiin, esimerkiksi joukkotuhotyyppisiin tarkoituksiin, Lounatmaa kertoo.

Myös ohjuksia koskeva tutkinta jatkuu, ja todennäkäisesti tutkijat joutuvat olemaan yhteydessä useampiin maihin. Tutkintaa tehdään maastavientirikoksesta, koska kauttakuljetukseen ei ollut lupaa.

Epäselvää on vielä, tutkitaanko myös laivan omistavan tanskalaisen varustamon toimet.

Lähteet: YLE Uutiset