1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Soini haluaa turvata Israelin edun palestiinalaisten kustannuksella

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Timo Soini pitää tärkeänä, että Israelin etu turvataan, kun YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee palestiinalaisten mahdollista jäsenyyttä maailmanjärjestössä. Soini otti asiaan kantaa Ylen TV1:n presidentinvaalitentissä.

vaalit
Timo Soini Ylen presidentinvaalitentissä.
Timo Soini Ylen presidentinvaalitentissä.YLE

Soini ei presidenttinä kannattaisi sitä, että Suomi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenenä tukisi palestiinalaisten jäsenyyttä YK:ssa, jos jäsenyys olisi uhka Israelin turvallisuudelle.

Kysyttäessä, ovatko Soinin sympatiat Lähi-idän konfliktissa Israelin puolella, Soini vastasi sekavasti olevansa "aina pienen puolella".

Soini kielsi olevansa pettynyt siihen, että hän oli Ylen vaaleja koskevassa mielipidetiedustelussa kärkisijalla kysyttäessä äänestäjiltä, ketä he eivät missään tapauksessa äänestäisi.

- En ole pettynyt. Tämä on mielenkiintoista. Minä sanon, että Timo Soinia kannattaa äänestää.

Epävarmojen äänestäjien Soini arveli olevansa omaa kannattajakuntaansa, jotka vain empivät, aikovat he äänestää Soinin presidentiksi.

- Aion vakuuttaa heidät siitä, että kyllä minua kannattaa äänestää.

Presidentin valtaoikeuksiin liittyen Soini ilmoitti, että hän voisi olla allekirjoittamatta euron vakauttamiseksi neuvoteltua valtioiden välistä rahoitusratkaisua. Vaikka seurauksena olisi sisäpoliittinen kriisi, Soini haluaisi pyrkiä vaikuttamaan siihen, ettei sopimusta solmittaisi.

Kysymykseen, voisiko Soini missään olosuhteissa olla valmis hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden, ehdokas vastasi presidentin ottavan kaiken huomioon. Koska jäsenyys vaatisi sekä presidentin että kansan tuen, vaaraa Suomen Nato-jäsenyyden toteutumisesta ei Soinin mielestä kuitenkaan näytä olevan.

Etukäteen saamiinsa kysymyksiin ulko- ja talouspoliittisista neuvonantajistaan Soini vastasi keskustelevansa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Pekka Visurin, Pauli Järvenpään ja puolustusvoimain komentajan Ari Puheloisen kanssa.

Myös talouspoliittiseen kabinettiinsa Soini oli valinnut vain miehiä, mutta sanoi haastattelussa, että sosiaalipoliittisissa kysymyksissä hän ottaisi neuvonantajakseen kolme naista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi