Räjähdelaiva pääsi matkaan

Thor Liberty -alus on lähtenyt Kotkan satamasta. Luotsipalvelu Finnpilotin mukaan alus lähti Mussalon satamasta hieman kello neljän jälkeen perjantaina aamuyöllä.

Kotimaa
Thor Liberty -alusta lastattiin Kotkan Mussalon satamassa torstaina.
Thor Liberty -alusta lastattiin Kotkan Mussalon satamassa torstaina.YLE

YLE Uutisten tietojen mukaan ennen lähtöä alukseen lastattiin tullin takavarikossa olleet 69 Patriot-ohjusta ja uudelleen pakatut räjähteet. Torstaina alukseen lastattiin myös muun muassa paperikoneen osia.

Alus pysäytettiin Kotkan satamaan ennen joulua, koska lastina olleita räjähteitä ei ollut pakattu oikein. Samalla selvisi, että aluksessa oli 69 Patriot-ohjusta. Niiden kuljetukseen Suomen kautta ei ollut lupaa ja ohjukset takavarikoitiin.

Valtioneuvosto myönsi ohjuksille kauttakuljetusluvan keskiviikkona.

Luotsi: Tunnelma laivalla oli helpottunut

Thor Libertyn Kotkan Mussalon satamasta Orrengrundiin luotsannut Matti Tauru kertoo, että tunnelma laivalla oli helpottunut. - Kuukausi Kotkassa taisi riittää.

Luotsin mukaan miehistö oli sama kuin Kotkaan tullessakin.

Tauru kertoo, että laivalla juteltiin ihan normaaleja asioita. Hänen mukaansa työtehtävässä ei ollut sinänsä mitään erityistä. - Meillä täällä Kotkassa kuitenkin luotsataan toistasataa laivaa viikossa. Tää oli yksi työtehtävä muiden joukossa.

Taurun mukaan Thor Liberty saateltiin matkaan hyvässä säässä. Hän kertoo, että tuulta ei ollut paljoakaan, keli oli kirkas ja näkyvyys hyvä.

Tauru sanoo, että laivan kyydissä olivat niin ohjukset kuin räjähteetkin. - Kyllä oli kaikki kyydissä.

Luotsi uskoo, että ne oli tällä kertaa myös oikein pakattu. - No, sitähän mä en voi tietää, mutta todennäköisesti, kun se on monen valvovan silmän alla lastattu.

Taurun mukaan laivalla ei keskusteltu kapteenia ja perämiestä Suomessa odottavista syytteistä. Hän sanoo kuitenkin, että he olivat rauhallisin mielin. - En usko, että he ovat tahallaan mitään tehneet, jos nyt vähän on ollut huolimattomuutta papereiden kanssa. Eikä välttämättä päällikön vika vaan siinä voi olla jossakin muussakin lastin järjestäjissä jonkinlaista virhettä tapahtunut.

Lähteet: YLE Uutiset