Sjöstedt valittiin Ruotsin vasemmistopuolueen johtoon

Jonas Sjöstedt on valittu Ruotsin vasemmistopuolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Upsalassa pidetty puoluekokous valitsi Sjöstedtin tehtävään selvin luvuin.

Ulkomaat

Hän sai 179 ääntä, kun vastaehdokas Rosanna Dinamarcas joutui tyytymään 39 ääneen.

Sjöstedt seuraa tehtävässä Lars Ohlya, joka ilmoitti elokuussa erostaan. Ohly sanoi suurimmaksi syyksi eroonsa sen, että puolue menestyi huonosti viime vaaleissa ja niitä seuranneissa mielipidetiedusteluissa.

Valintansa jälkeen Sjöstedt kertoi muun muassa, että puolue aikoo kamppailla ympäristöpuolueen kanssa noustakseen johtavaksi ilmastopuolueeksi, jossa sosiaalinen oikeudenmukaisuus yhdistyy ekologiseen kestävyyteen.

- On hyvä, jos kaksi puoluetta kilpailee tästä, hän sanoi Ruotsin tiedotusvälineiden mukaan.

46-vuotias Sjöstedt myös katsoo, että vasemmistopuolueen tulisi tehdä vähemmän kompromisseja punavihreässä yhteistyössä ennen seuraavia vaaleja. Hänen mielestään puolue teki liikaa kompromisseja ennen viime vaaleja, Ruotsin televisio SVT kertoo.

Sjöstedt uskoo, että vasemmistopuolue voisi saada 10 - 15 prosentin kannatuksen. Hän ei kuitenkaan sanonut, voidaanko tämä saavuttaa jo seuraavissa vaaleissa.

Toissa syksyn vaaleissa vasemmistopuolue sai valtiopäiville 19 paikkaa, mikä on kolme paikkaa aiempaa vähemmän. Puolueen ääniosuus oli 5,6 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset