Chile syyttää mapuche-intiaaneja tuhoisista metsäpaloista

Chilen hallitus epäilee, että maan alkuperäiskansaan kuuluvat mapuche-intiaanit ovat sytyttäneet osan Chilen eteläosissa riehuvista metsäpaloista. Hallituksen mukaan torstaina seitsemän ihmisen hengen vaatineet palot on sytytetty tahallaan.

Ulkomaat
Metsää tulessa
Reuters

Sisäministeri Rodrigo Hinzpeterin mukaan mapuche-heimon sisäinen radikaali ryhmä CAM saattaa olla tuhotöiden takana. Ryhmää on aikaisemminkin syytetty tuhopoltoista, ja osa sen johtajista on vankilassa.

Pahiten tulipalot ovat koetelleet Bio Bion ja Araucanian maakuntia, joissa mapuchet ovat kampanjoineet saadakseen esi-isiensä maa-alueet takaisin metsäyhtiöiltä.

Mapuche-aktvistit ovat tyrmänneet Chilen sisäministeriön syytökset ja moittineet hallitusta tarkoituksellisesta mustamaalaamisesta.

Chilen presidentti Sebastian Pinera on vahvistanut, että suuri osa yli 50 metsäpalosta on sytytetty tarkoituksella. Pineran mukaan palot sytyttäneiden kiinnisaamiseksi hyödynnetään terrorisminvastaisia lakeja. Lain perusteella epäiltyjä voidaan pitää kiinniotettuina ilman syytteitä tavallista pitempään, oikeudenkäynneissä todistavien henkilöllisyys voidaan salata ja rikoksista voidaan jakaa tavallista ankarampia rangaistuksia.

Yli kymmenen päivän aikana metsäpalot ovat tuhonneet yhteensä noin 50 000 hehtaarin alueen ja satoja koteja. Tuhansia ihmisiä on evakuoitu paloalueilta. Yksi evakuoinnista kieltäytynyt asukas on kuollut palossa ja yksi on kateissa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset