Kaksi entistä tiibetiläismunkkia sytytti itsensä tuleen

Yksi tiibetiläinen mies on kuollut ja toinen loukkaantunut palovammojen takia Sichuanin maakunnassa Lounais-Kiinassa. Molemmat ovat entisiä munkkeja, jotka yrittivät polttaa itsensä Tiibetin itsenäisyyden puolesta.

Ulkomaat

Tapahtumat sattuivat perjantaina Kirtin luostarin tuntumassa lähellä Aban kaupunkia.

Kiinan virallisen uutiskanavan Xinhuan mukaan 22-vuotias mies sytytti itsensä tuleen liikenneristeyksessä. Hänet saatiin sammutettua ja toimitettua sairaalaan, mutta hän kärsii vakavista palovammoista. Toinen miehistä teki polttoitsemurhan hotellihuoneessa samana päivänä.

Ainakin 14 nykyistä tai entistä munkkia tai nunnaa on sytyttänyt protestina itsensä tuleen viimeisen vuoden aikana. Vähintään seitsemän polttoitsemurhaa yrittänyttä on kuollut saamiinsa vammoihin. Suurin osa mielenilmauksista on sattunut Sichuanin maakunnassa.

Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama on tuominnut polttoitsemurhat, joita monet buddhalaiset pitävät uskonnonvastaisina. Dalai-lama on syyttänyt munkkien ja nunnien äärimmäisistä mielenilmauksista Kiinaa, joka on hänen mukaansa syyllinen tiibetiläisten kansanmurhaan.

Kiinan valtionjohto on tyrmännyt hengellisen johtajan syytökset. Kiinan mukaan tiibetiläisillä on jo uskonnonvapaus, minkä lisäksi jatkuvat investoinnit maakuntaan ovat lisänneet tiibetiläisten elintasoa.

Lähteet: AP, AFP