Niinistö on ehdokkaiden osakekunkku

YLE Uutiset kysyi kahdeksalta presidenttiehdokkaalta heidän varallisuudestaan ja veloistaan. Ääripäitä ovat kokoomuksen Sauli Niinistö ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Niinistö on sijoittanut yli puoli miljoonaa euroa arvopapereihin, kun taas Arhinmäki ei omista juuri mitään.

vaalit
Presidenttiehdokas Sauli Niinistö Rovaniemellä
YLE / Sauli Antikainen

Kokoomuksen Sauli Niinistö kertoo sijoittaneensa noin 500 000 euroa joukkovelkakirjoihin ja rahasto-osuuksiin. Lisäksi hänellä on hyvin hajautettu osakesalkku, jonka arvo on tällä hetkellä runsaat 101 000 euroa. Salkkuun kuuluu 21:n eri yrityksen osakkeita, joista valtaosa on suomalaisia. Suurin yksittäinen sijoitus on kuitenkin tehty norjalaiseen alumiiniyhtiöön Norsk Hydroon. Joukkoon lukeutuu myös ruotsalainen vaateketju Hennes & Mauritz.

Niinistö omistaa puolet omakotitalosta Espoossa, puolet pientilasta Salossa sekä yksiön Salossa. Hän arvioi kiinteistöjen yhteenlasketuksi arvoksi noin 375 000 euroa. Niinistöllä ei ole velkaa.

Väyrynen on bisnesmies

Keskustan Paavo Väyrynen on ehdokkaiden keskuudessa jonkin sortin kiinteistökunkku. Hän omistaa asunto-osakkeen Helsingissä, pientilan Tuusulassa, omakotitalon Keminmaalla sekä kiinteistöjä Keminmaalla, jotka hän on vuokrannut omalle perheyritykselleen. Väyrysen mukaan kiinteistöjen nykyarvoa on mahdoton arvioida.

Väyrynen on matkailuyritys Pohjanranta Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja tämän tytäryhtiön Saava Oy:n toimitusjohtaja. Saava pyörittää nuorisokotia Keminmaalla. Pohjanrannan liikevaihto oli vuonna 2010 runsaat puoli miljoonaa euroa, Saavan 1,9 miljoonaa euroa.

Väyrysellä on velkaa yhdessä vaimonsa kanssa 150 000 euroa.

Haavisto ei ole sijoittanut juuri mihinkään

Vihreiden Pekka Haavisto ei oman ilmoituksensa perusteella ole sijoittanut varojaan juuri mihinkään. Hänellä ei ole osakkeita tai rahasto-osuuksia eikä myöskään velkaa. Haaviston kiinteään omaisuuteen lukeutuu osuus isän Jouko Haaviston kuolinpesästä sekä niin ikään perintönä saatu osuus maatilasta Tampereen Teiskossa.

Kampanjapäällikkö Riikka Kemppi kertoo, että Haavisto asuu väliaikaisesti vuokralla, eikä omistusasunnon etsintä ole vaalikampanjan vuoksi juuri nyt ajankohtaista. Haavisto myi arvotalonsa Helsingin Munkkiniemessä viime vuonna.

Soini säästää eläkepäiviä varten

Perussuomalaisten Timo Soini ei ole lähtenyt revittelemään sijoitusmarkkinoilla. Hän omistaa pienen määrän puhelinyhtiö Elisan (50 kpl) ja mobiiliyhtiö Geosentricin (400 kpl) osakkeita. Osakepotin arvo on alle tuhat euroa. Lisäksi Soinilla on yksityinen eläkevakuutus ja 89 neliömetrin omistusasunto Espoon Iivisniemessä. Asunto- tai muuta velkaa ei ole.

Lipponen on varakas demari

SDP:n ehdokas Paavo Lipponen on ehtinyt kerätä varallisuutta politiikan lisäksi yrityselämän konsulttina. Lipponen on edelleen konsulttifirmansa Cosmopolis Oy:n ainoa omistaja, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja. Yrityksen kautta hänellä on suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita noin 30 000 euron arvosta.

Lisäksi Lipposella on ”pieni määrä” suoria osakeomistuksia, muun muassa Nokiaa. Hän ei tarkenna osakesalkun sisältöä tai arvoa.

Demariehdokas asuu Helsingin Etu-Töölössä 224 neliön asunnossa, josta hän omistaa kaksi kolmasosaa. Lisäksi Lipponen omistaa puolet 45 neliön sijoitusasunnosta Helsingin Punavuoressa. Asuntolainaa on 110 000 euroa.

Arhinmäellä vain vähän velkaa

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäellä ei ole osakkeita, rahasto-osuuksia tai kiinteistöjä. Hän asuu osaomistusasunnossa yhdessä puolisonsa kanssa. Pariskunta siis omistaa 10 prosenttia asunnon osakkeista ja maksaa lisäksi vuokraa. Yhteistä velkaa on 47 000 euroa.

Biaudet luottaa osakkeisiin

RKP:n Eva Biaudet on sijoittanut varallisuuttaan lähinnä osakkeisiin. Hän kertoo salkun nykyarvoksi noin 67 000 euroa. Se sisältää seuraavia yrityksiä: TeliaSonera, StoraEnso, Stockmann, Sanoma, Sampo, Orion, Oriola, Olvi, Nordea, Nokia, Fortum, Aktia ja Eckerö Lines. Lisäksi hän omistaa lomakiinteistön.

- Kesämökki, torppa ilman mukavuuksia 1900-luvun alusta, ei rannalla, Biaudet luonnehtii.

Essayah sijoittuu sijoittajien keskikastiin

Kristillisdemokraattien Sari Essayah sijoittuu presidenttiehdokkaiden keskikastiin sijoitusinnokkuudessa ja varallisuudessa mitattuna. Hänellä on rahasto-osuuksia noin 35 000 euron arvosta. Perheen yhteinen osakepotti kasvattaa sijoitusten arvon noin 70 000 euroon. Essayah omistaa puolet omakotitalosta Lapinlahdella ja puolet kaksiosta. Hänellä ei ole velkaa.

Lähteet: YLE Uutiset