Tucson muisti ammuskelun uhreja

Tucsonissa Arizonassa on muistettu vuodentakaisen joukkosurman uhreja. Muistotilaisuuteen osallistui myös kongressiedustaja Gabrielle Giffords, joka haavoittui päähän, kun 22-vuotias mies tulitti Giffordsia ja tätä tapaamaan tulleita ihmisiä viime vuoden tammikuussa. Ammuskelussa kuoli kuusi ja haavoittui 13 ihmistä.

Ulkomaat
Kongressiedustaja Gabrielle Giffords ammuskelun muistotilaisuudessa.
Kongressiedustaja Gabrielle Giffords ammuskelun muistotilaisuudessa 8. tammikuuta.Gary M. Williams / EPA

Muistopäivä alkoi sunnuntaina kirkonkellojen soitolla kello 10.11 aamulla paikallista aikaa (kello 19.11 Suomen aikaa) eli tasan vuosi sen jälkeen, kun ammuskelu alkoi.

Iltapäivällä järjestettiin muistomessu, johon osallistui muun muassa kuolonuhrien omaisia.

Giffords ja hänen miehensä, entinen astronautti Mark Kelly osallistuivat illalla muistotilaisuuteen Arizonan yliopistossa.

Lauantaina Giffords ja Kelly kävivät ammuskelun tapahtumapaikkana olleen supermarketin luona sekä yliopistollisessa sairaalassa, jossa Giffordsia hoidettiin ammuskelun jälkeen. He myös kävelivät polulla, joka on nimetty ammuskelussa kuolleen Giffordin avustajan Gabe Zimmermanin mukaan.

Sunnuntaina presidentti Barack Obama soitti Giffordsille ja välitti tuenilmauksensa hänelle, muille uhreille ja kaikille tucsonilaisille.

Giffords, 41, käy edelleen fysio- ja puheterapiassa ammuskelussa saamiensa vammojen vuoksi. Lääkärit ja perhe ovat kuitenkin ihmetelleet demokraattiedustajan toipumisvauhtia. Hän puhuu ja kävelee, ja elokuussa hän teki yllätyspaluun kongressin edustajainhuoneeseen osallistuakseen tärkeään äänestykseen.

Ampujaa Jared Lee Loughneria vastaan on nostettu ammuskelusta murhasyytteet. Hänellä on kuitenkin diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on tällä hetkellä hoidettavana vankilan sairaalan psykiatrisella osastolla.

Lähteet: AP, Reuters