Varkaat iskivät Uuden-Seelannin turmalaivan lastiin

Uuden-Seelannin poliisi sulki maanantaina suositun uimarannan useiksi tunneiksi estääkseen varkaita viemästä katkenneen rahtilaivan lastia, jota on ajautunut rannoille. Konttialus Rena juuttui rannikon riutalle lokakuun alussa ja katkesi viime sunnuntaina myrskyssä.

Ulkomaat
Katkenneesta Rena-rahtilaivasta rannalle huuhtoutuneita maitojauhesäkkejä.
Katkenneesta Rena-rahtilaivasta rannalle huuhtoutuneita maitojauhesäkkejä Waihi Beachilla 9. tammikuuta.EPA / Cleo Fraser / NZN image

Kelluvat kontit ja muut Renasta rantaan ajautuneet tavarat ja roskat saivat poliisin sulkemaan Waihin hiekkarannan kesken kuumimman kesälomakauden, kun joidenkin ihmisten kerrottiin vieneen mukanaan maitojauheelta vaikuttaneita säkkejä.

Ihmisiä on kehotettu pysymään poissa merestä Renan lähirannoilla loukkaantumisvaaran vuoksi. Tavaroita omin lupinsa keränneitä uhkaa myrkytysriski, poliisi varoittaa. Myös veneilijöitä on varoitettu Renan hylkytavarasta, jota kelluu kilometrien alueella.

Renan lasti suistui osittain mereen aluksen katketessa. Osa konteista oli pudonnut jo aiemmin. Joissakin todettiin myrkyllisiä aineita, joista pelastajilla ei ollut etukäteen tietoa.

Aluksen perä uhkaa upota

Renasta arvioidaan pudonneen 150 konttia sitten sunnuntain. Aluksessa niitä on yhä noin 700. Pelastusmiehistön mukaan niiden saaminen maihin on hyvin vaarallista ja vaikeaa. Aluksen keulaosa on edelleen kiinni Astrolaben riutassa, mutta perä liikehtii meressä ja uhkaa jopa upota, viranomaiset sanovat.

Pelastustöitä johtavan yrityksen edustaja sanoo The New Zealand Herald -lehdessä, että konttien pelastamista yritetään nostokurjella. Ellei se onnistu, käyttöön otetaan ehkä poikkeuksellisen pitkävartinen erikoisnostokurki, jolla kontit voidaan kurottaa etäältä.

Pelastustöiden aikana aluksesta saatiin pumpattua suurin osa öljystä, mutta 350 tonnia pääsi mereen, ja hylyssä on jäljellä lähes yhtä paljon. Ainakin 1 300 merilintua kuoli heti haverin jälkeen, mutta Renan katkettua merestä on löytynyt vain neljä öljyyntynyttä lintua.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset