Hiusväreistä yhä enemmän ongelmia

Britanniassa pari kuukautta sitten hiusväriin yhdistetty kuolemantapaus on nostanut esiin hiusten värjäämisen vaarat. Yhä useampi suomalainen herkistyy hiusvärin kemikaaleille siinä määrin, että värjääminen aiheuttaa pahoja, lääkekuurin vaativia oireita.

Kotimaa
Kuvassa asiakas saa väriä hiuksiinsa kampaamossa
Heini Holopainen / Yle

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen puhelin on soinut viime aikoina yhä tiuhemmin. Hiusten värjääjät ovat huolissaan hiusvärien aiheuttamista allergisista reaktioista. Pää kutisee ja päänahkaan muodostuu ihottumaa. Muutama vuodessa joutuu hiusvärin takia jopa sairaalaan, sillä pään turvotus leviää hengityselimiin.

Allergia- ja Astmayhdistyksen mukaan hiusväriin menehtyneen brittinaisen kohtalotovereita on enemmänkin.

- Tällaisia tapauksia on valitettavasti ympäri maailmaa, mutta niistä ei aina raportoida. Lääkärit ja sairaanhoitajat eivät välttämättä aina edes tiedä mistä on kysymys, sanoo kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

TYKS:issä työskentelevä ihotautien erikoislääkäri Kaija Lammintausta ei usko hiusvärin käytön voivan johtaa kuolemaan. Hän ei ole tietoinen Britannian kuolemantapauksesta.

- En tiedä mikä mekanismi siinä voisi olla, hän sanoo.

Hiusvärien peikko on PPD-kemikaali

Allergisista reaktioista syytetään hiusvärikemikaali parafenyleenidiamiinia eli PPD:tä. EU-maissa sallittua PPD:tä tai sen johdannaisia on kaikissa kesto- ja kevytväreissä, myös kampaamoväreissä. Hiuksia ei voi kestävästi värjätä millään muulla, joten sitä on vaikea kieltää.

Kosmetiikka-alan edunvalvontajärjestön mukaan PPD ei ole vaarallista mikäli hiusväriä käytetään oikein.

- Viimeksi sen säätelyä on päivitetty direktiivillä vuonna 2009. Siinä on todettu, että se on niillä rajoituksilla, mitä on annettu, turvallista hiusväriaineena. Ottaen huomioon, että kuinka paljon hiuksia värjätään, allergiat ovat kuitenkin harvinaisia, sanoo toimitusjohtaja Sari Karjomaa Teknokemian Yhdistyksestä.

Värjäys lopetettava jo ensioireisiin

Jos hiustenvärjäyksen jälkeen ilmaantuu pieniäkin oireita, on suositeltavaa lopettaa värjääminen kokonaan. Seuraavalla kerralla allerginen reaktio voi olla paljon pahempi. Tämä on monelle kova pala.

- Jos on vaikka 1960-luvulta asti värjännyt tukkaansa oikein tuikean mustaksi ja sitten alkaa tulemaan niitä harmaita, ja täältä sanotaan, että et saakaan enää värjätä, niin kyllä siinä meinaa itku tulla silmään. Hiusväri on niin suuri osa imagoa, sanoo kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa.

Luomuväri ei aina ole luomua

Värjäyksen vaarat ovat kuitenkin saaneet kuluttajat varpailleen. Kasvipohjaisten hiusvärien kysyntä on kasvanut ja ekokampaamoihin voi tätä nykyä joutua jonottamaan kuukausia.

Hämmentävää kuitenkin on, että kaikki luomuteksteillä varustetut ekokaupoissa myytävät hiusvärit eivät kuitenkaan ole luomua. Osa väreistä on ns. puolikasvivärejä, joissa PPD:tä on mukana. Nämä värit voivat aiheuttaa allergiaa herkistyneille.

Hiusten värjääminen on ollut jo pitkään suosittua. Vuonna 2010 hiusvärejä myytiin 47 miljoonalla eurolla. Ihotautilääkärit pelkäävät, että nykyisin yhä nuorempana aloitettu hiusten värjäys tulee lisäämään allergioita entisestään.

Lähteet: YLE Uutiset / Laura Savolainen