Thamesista löytyi pääsylippu roomalaisajan bordelliin

Thamesjoesta Lontoosta löytynyt lantin kokoinen metallikiekko on osoittautunut poletiksi, jolla pääsi sisään roomalaisaikaiseen bordelliin. Poletin toisella puolella on kuva sukupuoliaktista, toisella roomalainen numero XIIII.

kulttuuri

Britanniasta ei ole koskaan löytynyt mitään samanlaista kuin tämä harrastaja-arkeologin metallinpaljastimeen osunut pronssiesine. Sillankorvasta Putneysta Länsi-Lontoosta löytynyt poletti makasi mudassa pari tuhatta vuotta. Muta oli poletin pelastus, sillä se esti pronssin korroosion.

Aikoinaan poletilla olisi päässyt asiakkaaksi roomalaiseen bordelliin, joiden työntekijät olivat seksiorjia. Historioitsijat arvelevat, että poletti lienee maksanut 14 roomalaista as-kolikkoa eli noin työläisen päiväpalkan verran.

Poletin kuvalla oli ilmeisesti käytännön tarkoitus: brittiläiset seksiorjat eivät puhuneet latinaa ainakaan kovin sujuvasti, joten ostaja ehkä valikoi poletin kuvan sen mukaan, mitä hän orjalta halusi.

Polettien myymisellä myös estettiin se, että asiakkaan rahaa olisi jäänyt luvatta orjille bordellinpitäjän sijasta, arvelevat tutkijat.

Bordelleista ei ole jäänyt jälkiä

Joidenkin tutkijoiden mukaan roomalaiset keksivät prostituution sen nykyisessä muodossa. Se tuotti keisarikunnalle huomattavasti tuloja, sillä prostituoiduilta perittiin veroja.

Tutkijat uskovat, että roomalaisaikaisen Britannian bordellit sijaitsivat kylpylöiden lähellä, ja niissä lienee ollut seksiorjina sekä naisia että miehiä. Taloina ne eivät poikenneet muista rakennuksista, joten arkeologit eivät ole voineet jäljittää niitä.

Lontoon poletin löytäjä on lahjoittanut sen Museum of London (siirryt toiseen palveluun) -museoon, jossa se on esillä alkuvuoden. Löydöstä kertoo The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Lähteet: YLE Uutiset